İngiltere Basra Körfezi'nde askeri üs kuruyor

İngiltere ile Bahreyn arasında yeni bir askeri üs kurulması yönünde anlaşma imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANAMA  - İngiltere ile Bahreyn arasında Bahreyn'in Mina Salman Limanı'nda yeni bir askeri üs kurulması yönünde anlaşma imzalandığı bildirildi. 

Bahreyn resmi ajansı BNA'nın haberine göre, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 10. Manama Görüşmeleri kapsamında bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed El Halife, iki ülke arasında yeni bir askeri anlaşma imzaladı. 

İmzalanan anlaşma kapsamında İngiltere, Bahreyn'in Mina Salman Limanı'nda askeri üs inşa edecek. 

Hammond anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, "Körfezde yeniden uzun sureli olarak konuşlanacağız. Bu anlaşma, İngiltere Kraliyet Donanması'nın Bahreyn'deki varlığının gelecekte de devamını garanti edecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid ise anlaşmanın bir an önce hayata geçirilmesini umduklarını belirterek, "Anlaşma, bölgedeki zorlu şartlar karşısında bölgesel güvenliğin ve istikrarın korunmasındaki ortak kararlığımızı teyid ediyor" ifadesini kullandı. 

İngiltere bu anlaşmayla, Bahreyn'in 1971'de  bağımsızlığını kazanmasından sonra çekildiği ülkeye yeniden dönecek. İngiltere, kurulacak donanma üssü sayesinde bölgeye uzun sureli kalacak savaş gemilerini gönderecek. 

ABD donanmasının Basra Körfezi'ndeki 5. Filosu da Bahreyn'de konuşlu bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir