İngiltere bunu ilk kez yapacak

Bankacılık kaynakları İngiltere'deki bankacılık düzenleme kurumunun, yabancı bankaların ülkedeki birimlerini ilk defa stres testlerinden geçirmeyi değerlendirdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'deki bankacılık düzenleme kurumlarından İhtiyati Düzenleme Kurumu (PRA) yabancı bankalardan bilgi talep etmeye başladı.

Talep edilen bilgiler bankaların ekonomideki olası krizlere dayanıklılığını ölçen stres testlerine tabi tutmak için atılan ilk adımı oluşturabilir.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak, düzenleyici kurumun daha fazla bilgi vermeleri için ABD'li bankaların İngiltere'deki birimlerinden talepte bulunduğunu belirtti. Kaynak, düzenleyici kurumun piyasadaki riskleri daha ayrıntılı incelemek istediğini ancak bunun yakın dönemde stres testlerinin başlaması anlamına gelmediğini kaydetti.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan İngiltere Merkez Bankası sözcüsü, "Risk profillerini daha iyi anlamak için yatırım bankalarından işlem kayıt defterleri gibi verileri topluyoruz.
Ancak bu durum yabancı bankaları stres testlerine tabi tutmak gibi bir niyetimiz olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

PRA'nın çalışmaları dünya genelinde düzenleyici kurumların sınırları içindeki yabancı bankaların faaliyetlerini daha sıkı izlemeye başladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Düzenleyici kurumlar, ülkelerinde kurulu banka şubelerinin yabancı bankanın zor bir durumda kalması halinde ayakta kalacak kadar güçlü olmasını istiyor.

PRA'nın çalışmaları bankalar için yeni sorunlar da doğurabilir. Bankalar faaliyet gösterdikleri ülkelerde genellikle saydam olmayan denetimlerle karşı karşıya kalırken, hissedarlar da denetimler sonrası genellikle bankaların sağlığı konusunda açık bir bilgiye sahip olamıyor.

Denetleyici kurumlar 2008 yılındaki finansal krizden önce bankaların denetimi konusunda bankanın kurulu olduğu ülkedeki incelemelere güveniyordu. Ancak yabancı bankaların finansal kriz sırasında ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) parasal destek istemek zorunda kalması bu durumu değiştirdi.

Fed'in düzenlediği stres testlerinde yabancı bankaların ABD birimlerinin genel olarak zayıf oldukları görüldü. Fed'in bu yıl stres testine tâbi tuttuğu 31 banka içinde sadece iki tanesi,

Alman bankası Deutsche Bank ve İspanyol bankası Banco Santander testten geçemedi.

PRA, daha önce İngiltere'deki bankalar uyguladığı stres testlerinin 2016'dan itibaren nasıl şekilleneceğini konu alan bir değerlendirmeyi bu yıl yayımlayacağını açıklamış, ancak başka ayrıntı vermemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir