İngiltere göçe katı sınırlamalar getirmeyi düşünüyor

İngiltere AB'den göçe katı sınırlamalar getirmeyi planlıyor. Bu katı sınırlamalarla birlikte en kalifiye işçiler hariç tüm göçler kısıtlayıcı önlemlere tabi olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Avrupa Birliği'nden gelecek en kalifiye işçiler hariç tüm göçleri kısıtlamaya yönelik önlemleri değerlendiriyor.

Basına sızdırılan bir hükümet belgesine göre bu planlar bazı şirketleri endişelendirdi. Muhalif parlamento üyesi Caroline Lucas ise planı "insafsız" olarak niteledi.

AB'den yoğun göçmen akışı, bazı İngilizlerin geçen yıl yapılan referandumda AB'den çıkma yönünde oy kullanmalarının nedenlerinden biri oldu. Brexit kampanyasının temel sloganlarından biri "İngiltere kontrolü yeniden ele almalı" şeklindeydi.

Guardian gazetesine sızdırılan ve "hassas" olarak sınıflandırılan taslak belgede içişleri bakanlığı, İngiliz şirketlerinin yabancı işçilerden ziyade İngiliz işçileri işe almalarını sağlamak için bu alanda odak noktasının değiştirildiğini belirtiyor.

Belgede, "Bunun anlamı, ülkenin tümü için yararlı olabilmesi için, göçün sadece göçmenlerin değil, aynı zamanda ülkede yaşayanların da yararına olması gerektiğidir" deniliyor.

May: Göç kontrol altına alınmalı

İngiltere Başbakanı Theresa May, göçün İngiltere için faydalı olduğunu ancak ülkenin AB'den ayrılmasıyla halkın göçün kontrol altında olduğunu görmek istediğini söyledi.

May bugün parlamentoda göçün İngiliz ekonomisine faydalarıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Göç genel olarak İngiltere için faydalı oldu ancak halkın görmek istediği şey, bu göçün kontrol edildiğidir. AB'den ayrılışın sonucu olarak halkın istediği bu. Göçü kontrol ettiğimizden emin olmak istememizin bir nedeni var. Çünkü göç, halk üzerinde, hizmetlere erişim üzerinde, altyapı üzerinde etki yapıyor. Ancak bu etkiler en önemli olarak, gelir skalasının en altında olanları vuruyor."