İngiltere ile AB arasındaki bütçe krizi devam ediyor

İngiltere Maliye Bakanı Osborne, İngiltere, birliğe ekonomik sebeplerle katıldı ve Britanya için ekonomik olarak bu işlemediğinde bu yüzden bu AB üyeliği ve üyeliğin doğası hakkındaki tartışmaya girdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - AB'nin 2,1 milyar sterlin ek bütçe ödemesi yapmasını talep ettiği İngiltere'nin Maliye Bakanı George Osborne, "İngiltere, birliğe ekonomik sebeplerle katıldı ve Britanya için ekonomik olarak bu işlemediğinde bu yüzden bu AB üyeliği ve üyeliğin doğası hakkındaki tartışmaya giriyoruz" dedi. 

BBC'de katıldığı "Newsnight" programında Avrupa Birliği'nin geçtiğimiz hafta 1 aralık tarihinde ödenmek üzere İngiltere'ye çıkardığı 2,1 milyar sterlinlik faturaya ilişkin soruları yanıtlayan Osborne, "İngiltere, birliğe (AB) ekonomik sebeplerle katıldı ve Britanya için ekonomik olarak bu işlemediğinde bu yüzden bu AB üyeliği ve üyeliğin doğası hakkındaki tartışmaya giriyoruz" dedi. 

Osborne, kendisinin İngiltere'nin AB'de kalmasından yana olduğunu belirterek, "Ben AB'de kalınmasını isteyen biriyim. Bence İngiltere için doğru olan bu. Fakat AB'nin reforma uğraması gerekiyor" diye konuştu. 

AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas ise dün Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, 1 Aralık'ta ödeme olmazsa 2,1 milyar avroya gecikilen ilk günden itibaren faiz işlemeye başlayacağını açıklamıştı. 

AB Komisyonu üye ülkelerin ortak bütçeye yapacakları katkıyı geçen ay son ekonomik verilerle ve farklı bir sistemle  yeniden hesaplamış ve İngiltere'den 1 Aralık'a kadar 2,1 milyar avro ödemesini talep etmişti. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, 23-24 Ekim'deki AB zirvesinin ardından Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Faturayı 1 Aralık'ta ödemeyeceğim" ifadesini kullanmıştı. 

İngiltere Maliye Bakanı Osborne'nun bu Cuma günü Brüksel'de düzenlenecek olan AB maliye bakanları toplantısında iki haftadır devam eden İngiltere ve AB arasındaki 2,1 milyar sterlinlik ek bütçe faturası konusunu toplantı gündemine taşıması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir