İngiltere, IŞİD operasyonuna destek verecek mi?

Birleşik Krallık Suriye'deki hava operasyonuna katılmayacağını açıklasa da Başbakan Cameron bunun önünde yasal bir engel olmadığını ifade etti. Önergenin, parlamentoda yerel saatle 17.00'de (TSİ 19.00) oylanması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Başbakanı David Cameron, IŞİD'e karşı verilen mücadelenin aylar değil, yıllar sürebileceğini söyledi. 

İngiliz Parlamentosu, ülkenin Irak'ta ABD öncülüğündeki IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine karar vermek için bugün toplandı. Konuya ilişkin hazırlanan ve ülkedeki üç büyük siyasi partinin de destek verdiği önergenin oylanmasından önce, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında IŞİD'le mücadele konusu tartışılıyor. 

Başbakan Cameron oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, IŞİD'in İngiltere için tehdit oluşturduğunu ve IŞİD ile askeri mücadelenin ülkesinin görevi olduğunu dile getirdi. IŞİD'e karşı mücadelenin "aylar değil yıllar sürebileceğini" belirten Cameron, Irak'taki IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılmanın yasal olduğunu, Irak hükümetinin İngiltere'nin desteği için talepte bulunduğunu ifade etti. 

"Eski hataları, eylemsizlik ve duyarsızlık için bahane olarak kullanmamalıyız"

Milletvekillerinin ülkenin 2003 yılındaki Irak savaşı gibi uzun bir savaşın içine sürükleneceğine dair endişelerine de yanıt veren Cameron, "2003 yılında değiliz. Eski hataları, eylemsizlik ve duyarsızlık için bahane olarak kullanmamalıyız. Psikopat teröristler bizi öldürmeye çalışıyor. Bu grubun İslamiyet ile ilgisi yok" dedi. 

Kararlılık ve sabırla IŞİD'le mücadele edileceğini vurgulayan Cameron, İran'ın IŞİD'le mücadelede rol oynayabileceğinin de altını çizdi. David Cameron, şöyle konuştu:

"IŞİD daha önce mücadele ettiğimiz terör örgütlerinden farklı bir örgüt. Barbarca, insanların başlarını kesiyorlar, gözlerini çıkartıyorlar, tecavüzü silah olarak kullanıyorlar ve çocukları öldürüyorlar. Tüm bunlar karanlık çağda yaşanan şeyler. Bu fantazi değil, hepimizin gözü önünde oluyor."

Birleşik Krallık: İngiltere, Suriye'deki operasyona katılmayacak

Birleşik Krallık Suriye'deki hava operasyonuna katılmayacağını açıklasa da Başbakan Cameron bunun önünde yasal bir engel olmadığını ifade etti. Ancak İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Suriye'deki hava operasyonuna katılım için Birleşmiş Milletler kararına ihtiyaç olduğunu savunuyor ve bu yöndeki bir önergeye destek vermeyeceğini ifade ediyor. 

Miliband, Avam Kamarası'ndaki konuşmasında, IŞİD'e yönelik askeri bir operasyon düzenlenmezse bu örgütün daha fazla insanı öldüreceğini söyleyerek, "Hükümetin Irak'taki hava operasyonuna katılma önergesini destekliyorum" dedi.

"İngiltere'nin IŞİD'e yönelik Irak'taki hava operasyonuna katılabileceği, bunun Irak hükümetinin talebi doğrultusunda yapılacağı için yasal olacağının" ifade edildiği önergenin, parlamentoda yerel saatle 17.00'de (TSİ 19.00) oylanması bekleniyor. Bazı milletvekilleri karşı çıksa da önergenin parlamentoda kabul edilmesi öngörülüyor. 

İngiltere'de hükümetin, askeri operasyon için parlamentonun onayını alması gerekmiyor. Ancak 2003'teki Irak savaşından bu yana, alınan kararları meşrulaştırmak için geleneksel olarak parlamentonun onayı aranıyor.

Birleşik Krallık'ın, ABD'nin öncülüğünde yürütülen hava operasyonuna desteği, Esed rejimi tanınmadığı ve Suriye'den resmi bir talep gelmediği için Suriye'yi kapsamayacak. 

İngiltere'nin Irak'taki hava operasyonunun ise oylamanın hemen ardından başlaması ve kraliyet hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullanması öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir