”İngiltere, İspanya ve Yunanistan ile aynı kategoride”

IMF eski Başekonomisti Johnson, İngiltere'nin de hükümet borç seviyesi baskı altında olan ülkelere eklenebileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski Başekonomisti Simon Johnson, İngiltere'nin, borç sorunuyla karşı karşıya bulunan ülkeler Yunanistan ve İspanya ile aynı kategoride görülebileceğini söyledi.

İngiltere ekonomisi, 6 çeyrek üst üste küçülmesinin ardından 2009 yılının son çeyreğinde resesyondan çıksa da büyüme sadece yüzde 0,1 oldu.

Hazine Sözcüsü, hükümetin ülkeyi küresel krizden koruyabilmek için borçlanmanın artışına izin verdiğini doğrularken, toparlanmanın mali güçle paralel olmasının ekonomiyi destekleyeceğini, bunun için hükümetin gelecek 4 yılda açığı yarıya düşürmek için açık bir plan ortaya koyduğunu belirtti. 

Geçen hafta euro dolar karşısında son 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Yunanistan'ın borç sorununun İspanya ve Portekiz gibi diğer Avrupa ülkelerine yayılabileceği endişelerini de getirdi. 

Johnson, İngiltere'nin de hükümet borç seviyesi baskı altında olan ülkelere eklenebileceğini söyledi.

Finans piyasalarının bu ülkelerin mali hesaplarına baktığını ve gördüklerini beğenmediğini ifade eden Johnson, Yunanistan'ın ekstrem bir örnek olduğunu, ancak söz konusu diğer ülkelerde de bütçe durumunun zayıf olduğunu belirtti.

Johnson, "Ve İngiltere'yi bu listeye eklemeliyim. Piyasalar, bütçeyi yakın gelecekte gerçekten kontrol altına alacağınıza ve güvenilir adımlar atacağınıza ikna edebilene kadar, büyük bir sorununuz olacak" dedi.  

Sorunlara hızla tepki vermediği için G7'yi "temelde yararsız bir organizasyon" olarak nitelendiren Johnson, "G7 ülkeleri tamamen direksiyon başında uyuyor" diye konuştu.

G7'nin Avrupa'nın çoğunluğunun ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunun ayrımında değilmiş gibi gözüktüğünü, bunun İspanya, Yunanistan ve Portekiz ile sınırlı olmadığını, İrlanda'nın da dahil olacağını, İtalya'nın ateşle oynadığını düşündüğünü belirten Johnson, euro Bölgesi'nin içinde çok ciddi kriz olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir