İngiltere, Rusya'ya daha fazla yaptırımdan yana

İngiltere Başbakanı Cameron, Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım kararı alınması gerektiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım kararı alınması gerektiğini söyledi.  

Cameron, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki krizle ilgili bir şeyler yapılmazsa bunun uzun vadede ağır bedeli olacağını ifade etti. Kırım'da yapılan referandumun meşruluğu ve bunun doğuracağı sonuçlar konusunda açık olunması gerektiğini belirten Cameron, şöyle konuştu: 

"Avrupa Birliği çok açıkça ortaya koydu. Eğer Ruslar, Ukrayna hükümetiyle bir temas grubunda yer almazlarsa mal varlıklarının dondurulacağını ve seyahat yasakları getirileceğini söyledik. Avrupa Konseyi dışişleri bakanları toplantısında bu yaptırımlara karar verildi. Yarın benim de katılacağım AB zirvesinde daha fazla yaptırım kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ilhaka tepki vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ukrayna'nın istikrarını daha fazla bozacak eylemlerde bulunulursa daha fazla yaptırımlar olacağını söyledik." 

Rusya'nın ev sahipliğinde bu yaz yapılması planlanan G8 zirvesiyle ilgili ise Cameron, zirvenin mevcut koşullarda yapılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Cameron, gelecek hafta G7 ülkelerinin yapacağı görüşmelerde Rusya'nın daimi olarak G8'den çıkartılmasının tartışılması gerektiğini kaydetti.   

Cameron, dün Rusya'nın Kırım'ı topraklarına katmasının "uluslararası hukukun açıkça ihlali" olduğunu söylemişti. İngiltere dün ayrıca, Rusya ile savunma ihraç anlaşmalarını ve askeri işbirliğini askıya alma kararı vermişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir