İngiltere, Sudan'daki müzakerelerden memnun

İngiltere, Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması için başlatılan müzakereleri memnuniyetle karşıladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'nin Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Simmonds, Güney Sudan'da devam eden krize çözüm bulunması için hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı heyet arasında başlatılan müzakereleri memnuniyetle karşıladığını bildirdi. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mark Simmonds'ın "Güney Sudan'daki durum ciddiyetini koruyor. Çatışmalar, ölenlerin sayısındaki artışla birlikte devam ediyor. Binlerce Güney Sudanlı evlerinden edildi ve insani yardıma ihtiyaçları var. Gerçekten yardıma ihtiyacı olanların yardım malzemelerine ulaşmalarını sağlamak hayati önem taşıyor" ifadesine yer verildi. 

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'in temsilcileri arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da resmi olarak başlatılan barış görüşmelerinden duyduğu memnuniyeti belirten Simmonds, "Bu yapıcı bir adımdı ve her iki tarafa da müzakereler süresince esnek olmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Bir an önce ateşkes sağlanması için varılacak anlaşma öncelik taşımalı. Tutukluların süratle bırakılması ve kanuni süreç çerçevesinde başarılı bir diyaloğun sağlanması önemli" dedi. 

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) ve Etiyopya da dahil olmak üzere bölgesel liderlerin tarafları bir araya getirmedeki yardımlarını da memnuniyetle karşıladığını ifade eden Simmonds, "Özellikle ABD ve Norveç gibi uluslararası partnerlerle Birleşik Krallık bu sürece desteğini vermeye devam edecek. Umarım, bu müzakereler Güney Sudan halkının dilediği gibi kendilerine barış getirecek" ifadesini kullandı. 

Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması için hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Riek Machar'a bağlı heyet arasındaki görüşmelerin ilk oturumu Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'a bağlı arabulucu heyetin yanı sıra, ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla cuma günü başlamıştı. 

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık'ta ülkesinde başarısız bir darbe girişimi yapıldığını açıklamıştı. Mayardit, darbe teşebbüsünün arkasında temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın olduğunu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti. BM rakamlarına göre olaylarda 1000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir