İngiltere, Suriyeliler'e kapılarını açacak mı?

İngiliz Parlamentosu'nda gelecek hafta, İşçi Partisi'nin Suriyeli mültecilere kapıların açılması konusunda verdiği önerge oylanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Başbakanı David Cameron'a, ülkesinin kapılarını Suriyeli mültecilere açması çağrısında bulunulurken, konunun gelecek hafta İngiliz Parlamentosu'nun gündemine gelmesi ve oylanması bekleniyor.

İngiltere'de, birçok siyasi partiye mensup 55 Lordlar Kamarası üyesi Cameron'a mektup göndererek, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından İngiltere dahil tüm ülkelere yapılan "kapılarınızı Suriyelilere açın" çağırısını anımsattı.

Independent gazetesinin yer verdiği mektupta, ülkelerinde yaklaşık 3 yıldır devam eden krizden kaçan Suriyeli mültecilerin bir kısmının İngiltere'ye alınması istendi.

"Sadece maddi yardım yeterli değil"

Cameron'a baskı yapan kişilerden biri de muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin de desteğiyle gelecek hafta çarşamba günü İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda "İngiltere'nin Suriyeli mültecilere kapılarını açmasına" ilişkin İşçi Partisi'nin önergenin görüşülmesi ve oylanması bekleniyor. İngiliz basını, önergenin büyük ihtimalle kabul edileceğini ve İngiltere'ye alınacak Suriyeli mülteci sayısının yaklaşık 500 olacağını bildiriyor.

İngiltere Başbakanı Cameron, Suriyeli mültecilerin ülkeye alınması fikrine açık olduğunu söylese de Cameron'ın BMMYK programına katılmaya isteksiz olduğu biliniyor.

Bu arada merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü, İngiltere'ye Suriyeli mültecilerle ilgili daha fazla şey yapması çağrısında bulunuyor. Açıklamada, "Birleşik Krallık Suriye'ye en fazla yardım eden ülkelerden biri. Şimdiye kadar 600 milyon sterlinlik insani yardımda bulundu. Bu memnuniyetle karşılanıyor ancak sadece maddi yardım yeterli değil. BMMYK bu yılın sonuna kadar 30 bin Suriyeliye kapıların açılmasını istedi. Ancak Birleşik Krallık hükümeti utanılacak bir şekilde tek bir yer bile önermeyi reddetti" denildi.

BMMYK bu ay başında, Batı ülkelerine en az 30 bin Suriyeli mülteciye kapılarını açma çağrısında bulunmuştu.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir