İngiltere, Türkiye'nin ihracatında 2. sırada

TÜİK verilerine göre, İngiltere Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 3. sıradan 2. sıraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere, Türkiye'nin ihracatında ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Yüksel Akça, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 yılının 8 aylık rakamlarına göre, İngiltere'nin Türkiye'nin ihracatında üçüncü sıradan, ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. İlk sırada ise Almanya yer alıyor.

İngiltere'nin ticaret fazlası verilen ender gelişmiş ülkelerden biri olduğunu belirten Akça, "Bu ülkeye son 9 aydır, aldığımızdan daha fazlasını satıyoruz" dedi.

Ocak-Ağustos 2010 döneminde Türkiye'nin toplam ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 arttığını kaydeden Yüksel Akça, İngiltere'ye ihracatın ise bu artışı ikiye katlayarak, 8 aylık dönemde yüzde 26,1 arttığını vurguladı.

Akça, ürün bazında ihracat artışlarına bakıldığında ise, binek otomobillerin yüzde 101, demir-çelik boruların yüzde 140, kamyonların yüzde 65, kabloların yüzde 67, transformatörlerin yüzde 83 ve oto yedek parçalarının yüzde 48 arttığını belirtti.

2010 yılının ikinci yarısında İngiltere'nin içinde bulunduğu durgunluktan tamamen çıkması ve ekonominin canlanmaya başlamasıyla, ihracatta daha yüksek oranlı artışların görülebileceğini söyleyen Akça, şöyle konuştu:

"Son dönemde artan Türk firmalarının İngiltere'de şirket kurma veya şube açmaları sayesinde özellikle doğal taşlarda ve konfeksiyon ürünleri ihracatında da daha yüksek oranlı artışlar bekliyoruz. İngiltere'nin ihracatında 24'üncü ve ithalatında 19'uncu sırada olan Türkiye, bu ülkeye ihracatının artması için daha ne kadar yüksek potansiyel olduğunu gösteriyor."

Türk ürünlerinin kalitesinin, standardının ve fiyatının yanı sıra Türkiye'den mal tedarik etmenin avantajlarını İngiliz alıcılara tanıtılması amacıyla, Türk firmalarının İngiltere'deki fuarlara katılımının çok önemli olduğunu söyleyen Akça, dış ticaret müsteşarlığı olarak bu konuda ihracatçılara destek için ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir