İngiltere'de ilk çeyrekte 51 yılın en büyük daralması yaşandı

İngiltere ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 2,4 daraldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - İngiltere ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 2,4 daraldı. Böylece, İngiliz ekonomisi bu yıl ilk çeyrekte, yüzde 2,6 küçüldüğü 1958 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en büyük küçülmeyi kaydetti.

Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), büyüme rakamlarını revize etti.

Buna göre, ONS, İngiltere'de gayri safi yurt içi hasılanın ilk çeyrekte, 2008 yılının son çeyreğine göre yüzde 2,4 düştüğünü açıkladı. Revize edilen bu rakam, daha önce yüzde 1,9 olarak açıklanmıştı.

Bu yıl ilk çeyrekte ekonomi geçen yılın ilk çeyreğine göre ise yüzde 4,9 oranında küçüldü. Bu rakam ise daha önce yüzde 4,1 olarak bildirilmişti. Bu yıllık bazda kaydedilen en büyük düşüş oldu. Ayrıca İngiltere'nin, düşünülenden daha önce 2008 yılının ikinci çeyreğinde resesyona girdiği belirtildi.

ONS, keskin revizyondan öncelikli olarak inşaat ve imalat sektörlerindeki zayıf üretimi sorumlu gösterdi. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat üretimi yüzde 6,9, hizmet sektörü yüzde 1,6 ve imalat üretimi yüzde 5,5 daraldı. Aynı dönemde gerçek hanehalkı geliri yüzde 2,4'e, tasarruf oranı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e düştü.

Ernst & Young Item Club yatırım kuruluşundan Andrew Goodwin, rakamların beklenenden kötü çıktığını söyleyerek, "geçen yıl son çeyrekten bu yana inşaat üretimindeki çöküşü göz önüne aldığımızda, ekonomik büyümede aşağı yönlü revizyon bekliyorduk, ancak revizyon rakamları gerçek bir şok ve ekonominin bu yılın ilk aylarındaki aşırı zayıflığını gösteriyor" dedi.

RBS Financial Markets'dan Ross Walker da açıklanan rakamların "hayal kırıklığı yarattığını" ifade etti.