İngiltere'de kredi patlaması

İngiltere'de tüketici kredileri yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'de tüketici kredileri ağustos ayında son yedi yılın zirvesini gördü. Temmuz ayında 4 milyar sterlin olan tüketici kredileri ağustos ayında 4,3 milyar sterlin seviyesine yükseldi. Ağustos ayında bankalar 3,4 milyar sterlin konut kredisi verdiler. Teminatsız krediler ise 860 milyon sterlin oldu.  Ağustos ayında mortgage onayları ise yılın en yüksek  seviyesi olan 71.030'a ulaştı. 

Konut kredilerinde sert artış

İngiltere'de düşük faiz oranlarının desteği ile konut kredilerinin toplam hacmi ağustos ayında 2008 yılından bu yana en sert artışını kaydetti. 

İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) açıkladığı verilere göre, bu ülkede, konut kredileri ağustos ayında 3,4 milyar sterline yükselerek 2008 yılının mayıs ayından bu yana en sert artışını kaydetti. Temmuz ayında konut kredileri 2,8 milyar sterlin artış göstermişti. 

BoE verilerine göre ağustos ayı itibariyle onay verilen toplam konut kredileri yaklaşık 71 bine ulaşarak 18 ayın en yüksek seviyesini gördü. Ekonomistler daha önce ağustos ayında onay verilen kredilerin 69 bin 800 seviyesinde olmasını bekliyordu. 

İngiltere'de konut sektörü uzmanlarına göre 2009 yılından beri yüzde 0,5 ile tarihinin en düşük seviyesinde olan politika faiz oranı konut sektöründeki talebi desteklemeye devam ediyor. Uzmanlar talep karşısında yetersiz konut stoğunun konut fiyatlarını yukarı yönlü baskıladığını belirtiyor.  

Öte yandan İngiltere'nin Tapu Kayıt Merkezi verilerine göre İngiltere'de ağustos ayında konut fiyatları yüzde 0,5 oranında artış kaydederken, ortalama bir konut fiyatı 184 bin 682 sterline yükseldi. 

'Sağlıklı görünüme işaret'

Londra merkezli EY Item Club'ın Kıdemli Ekonomisti Martin Beck konuya ilişkin olarak konut sektöründeki kredilerdeki artışın finans krizi öncesindeki dönemden farklı gerekçelere sahip olduğunu belirterek, talepteki artışın tüketici sektöründeki sağlıklı görünüme işaret ettiğini söyledi. 

Britanya Endüstri Konfederasyonu (CBI) Direktörü Rain Newton Smith ise farklı sektörlerde büyümenin devam ettiğini belirterek, "Düşük enflasyon ve gelir artışı tüketici güvenini de beraberinde artırıyor" dedi.