İngiltere'de üretici fiyatları, beklentilerin üzerinde arttı

Hammadde fiyatlarındaki artış, eylülde enflasyonu tetikledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de eylül ayında petrol ve türevleri ile hurda metal gibi ikincil hammaddelerin fiyatında yaşanan artış, üretici fiyatlarının beklentilerin üzerinde yükselmesine neden oldu.

Ulusal İstatistik Ofisi ONS'un açıklamasına göre Eylül ayında çıktı fiyatları cinsinden üretici fiyatları Ağustos ayına göre yüzde 0.5 ve bir önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 0.4 oranında arttı. ÜFE yıllık bazda Nisan ayından bu yana ilk kez artış gösterdi. Ağustos ayı ÜFE ise aylık yüzde 0.3 artış ve yıllık yüzde 0.3 düşüşe revize edildi.

Ekonomistlerin beklentileri çıktı fiyatları ile ÜFE'nin eylül ayında aylık bazda yüzde 0.1 oranında artacağı ve yıllık bazda yüzde 0.1 oranında gerileyeceği yönünde idi.

Çekirdek üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 0.5 oranında ve yıllık bazda yüzde 1.4 oranında artış gösterdi. Çekirdek ÜFE'de yıllık bazda yaşanan artış Nisan ayından bu yana görülen en keskin artış oldu. Ağustos ayında çekirdek üfe aylık yüzde 0.2 ve yıllık yüzde 0.8 oranında artmıştı.

ONS'un açıklamasına göre girdi fiyatları ile üfe aylık bazda yüzde 0.5 oranında ve yıllık bazda yüzde 6.5 oranında geriledi. Ağustos ayında ise bu kalemdeki rakamlar aylık yüzde 2 artışa ve yıllık yüzde 7.7 düşüşe revize edildi.

Beklentiler girdi fiyatları ile ÜFE'nin aylık bazda yüzde 1 ve yıllık bazda yüzde 6.9 oranında düşeceği yönünde idi.