İngiltere'de yaşlı nüfus çocuk nüfusunu geçti

Verilere göre, ülkede 60 yaşın üzerindekilerinin sayısı ilk kez 16 yaşın altındakilerden fazla çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulusal İstatistik Bürosu tarafından dün açıklanan verilere göre, İngiltere'de açıklanan istatistik bilgilerine göre yaşlı nüfus çocuk nüfusunu geçti.

Verilere göre, ülkede 60 yaşın üzerindekilerinin sayısı ilk kez 16 yaşın altındakilerden fazla çıktı. Erkekler için 65, kadınlar için 60 olan emekli yaşına ulaşanların sayısı da artarken, emeklilerin sayısı geçen yıl yüzde 1.9 artarak 11.58 milyon oldu. 16 yaşın altındakilerin sayısı ise 11.5 milyonda kaldı.

Bu arada İngiltere'de en yaşlı kent olarak West Sussex bölgesindeki Chichester gösterildi. Romalılar tarafından inşa edilen bu kent o kadar yaşlı ki, kentte gece kulübü bulunmuyor ve emekliler için her türlü olanak kent merkezinde bulunabiliyor.

Yaşlı nüfusun artmasının nedenlerinden birini, tıp alanındaki gelişmeler oluşturuyor. Tıbbın ilerlemesiyle kişiler daha uzun yaşıyor ve bunun etkisi ülkedeki yıllık ölüm oranındaki düşüşte görülüyor. İngiltere'de 2001'de 599 bin kişi, geçen yıl ise 571 bin kişi öldü.

İngiltere'de nüfusun değişen yaş yapısı, sağlık ve sosyal alanlarda radikal değişiklikler yapılmasını gündeme getiriyor. Bakanlar halihazırda, yaşlı insanların bakım masraflarının karşılanması için zorunlu bir sosyal sigorta fikrini gündeme getirmeye başladı.

Ölüm oranının düşmesinin yanı sıra ülkede artan doğum oranı, nüfusun hızla büyümesine neden oluyor. İngiltere'de 2001'de 58.78 milyonu bulan nüfus 2007'ye kadar yaklaşık 2 milyon artarak 60.97 milyona ulaştı. İngiltere'de geçen yıl 758 bin bebeğin dünyaya geldiği ve bunun, 1973'ten bu yana en yüksek sayı olduğu bildirildi.

Uzmanlar, doğum oranının artmasını etkileyen faktörlerden birinin, doğurganlık yaşındaki kadın sayısının gittikçe artması olduğunu söylüyor.

İstatistik Bürosunun verileri, göçün de İngiltere'nin nüfus artışında az da olsa rol oynadığını gösteriyor.