İngiltere'de yeni iflaslar bekleniyor

Ülkenin 3. büyük turizm firmasının iflasının ardından, havayolu şirketi iflaslarının gelebileceği öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – İngiltere'de ülkenin üçüncü en büyük turizm firmasının iflas etmesi ve uçak filosunun kullanım dışı kalmasıyla birlikte 85 bin İngiliz turist ülkesine dönmek için çaba harcarken, bütün dünyada 30'dan fazla turizm ve havayolu firmasının da iflas etmesinin beklendiği öne sürüldü.

Ülkenin en büyük havayolu şirketi olan ve bir anlamda İngiltere'nin milli havayolu şirketi olarak tanınan British Airways'in Genel Müdürü Willie Walsh, Noel'den önce bütün dünyada en az 30 havayolu şirketinin daha hangarlarının kapılarına kilit vurup, uçaklarını seferden çekmek zorunda kalacağını iddia etti.

Bir yandan XL adlı turizm firmasının halen İngiltere dışında bulunan 85 bin yolcusu için çeşitli ülkelere diğer firmaların uçaklarının gönderilmesi çabaları sürerken, diğer yandan diğer pek çok havayolu şirketinin de aslında giderek artan akaryakıt maliyetleriyle mücadele noktasında bulunduğunu belirten Walsh, küresel ekonomik krizin de İngiltere'de en çok turizm sektörünü vurduğunu belirtti.

"Sektörün kurulduğundan bu yana en zor şartları yaşamaktayız" diyen Walsh, önümüzdeki 3-4 ay içinde bütün dünyada en az 30 firmanın daha iflas noktasına geleceğini savundu.

Bilindiği gibi Willie Walsh'ın başında bulunduğu British Airways de dün ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek 1400 çalışanının işine son verdi.

Sektör uzmanlarına göre iflaslardan en çok etkilenecekler küçük tur operatörleri ve havayolu şirketleri olacak. Bu nedenle yolcuları da uyaran uzmanlar, ileri ki tarihlere yaptırılacak rezervasyonlar için öncelikle iflas durumunda bilet paralarının geri ödeneceğinin garantisinin alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Öte yandan dün iflasını ilan ederek 21 uçağını seferden çeken XL turizm firmasının, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 değişik ülkede ülkelerine geri götürülmeyi bekleyen 85 bin yolcusu için çabalar da başlatıldı. Söz konusu yolcuların değişik havayolu firmaların ait uçaklarla İngiltere'ye getirilmeleri için 2 haftadan uzun bir süre gerektiği ve son 20 yılın bu en büyük "hava kurtarma operasyonu"nun 20 milyon sterline mal olacağı belirtiliyor.