İngiltere'deki dev nükleer projeye Çin desteği

İngiltere'nin Somerset kentinde yapımı devam eden ve toplam maliyeti 24,5 milyar sterline mal olacak dev nükleer santrali inşaatına Çin'den destek geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Fransız enerji devi EDF'nin geçtiğimiz ay İngiltere'deki Hinkley Point Nükleer Santrali inşaatının yeterli yatırım olmadığı gerekçesiyle geçikeceğini açıklamasından sonra İngiltere hükümeti harekete geçti. 

Çin ziyaretinde bulunan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Çin hükümetini Hinkley Point Nükleer Santrali'ne yatırım yapmak için ikna etti.  

BBC'de yer alan habere göre Osborne, İngiltere hükümetinin Çin'in yatırım desteği vereceği dev projede 2 milyar sterlinlik garanti altına aldığını duyurdu. Çin'in vereceği destek konusunda ise ayrıntı verilmedi. 

Osborne: Çin'in en büyük ortağı olmak istiyoruz

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Maliye Bakanı Osborne, " İngiltere'nin Çin'in Batıdaki en büyük ortağı olmasını istiyoruz. Birleşik Krallık projede 2 milyar sterlini garantörlüğü altına aldı. Çin'in yatırımına garantörlüğümüzle pekişen nükleer santral bittiğinde önümüzdeki on yıllarca güvenli ve çevreyi kirletmeyen enerji üretimi gerçekleşecek" dedi.

60 yıl enerji üretecek

İngiltere'nin ilk nükleer santrali inşa etmesinin üzerinden geçen 20 yıl sonra inşa edilecek ikinci santral olan ve toplam maliyeti 24,5 milyar sterlini bulacak Hinkley Point Nükleer Santrali'nin 60 yıl boyunca enerji üreteceği belirtiliyor. Dev proje 2023'te tamamlanacak.