”İngiltere'den 20 milyar sterlin daha kesilmeli”

Maliye İnceleme Enstitüsü, İngiltere'nin eski haline döndürülmesi için 20 milyar sterlin daha kesintiye ihtiyacı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Maliye İnceleme Enstitüsü, kamu maliyesini eski seyrine döndürebilmek için ekonomiden 2015'e kadar 20 milyar İngiliz sterlini daha kesilmesi gerektiğini belirtti.

Kamu borçlarının kriz öncesi seviyesine dönmesinin 20 yıl alacağını belirten Enstitü, sıkı mali politika uygulanmazsa, hükümet borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 60'ı geçebileceğini kaydetti.

Kuruluş, 20 milyar sterlinin Kasım'da ekonomiye enjekte edildiğini hatırlatarak, "Mali teşvik tedbirleri için İngiltere Bankası tarafından sağlanan halk desteği kredibiliteyi destekleyebilir" açıklamasını yaptı. Enstitü, hükümetin, bu yıl, bütçe uygulamalarında ekonomiyi canlandırma tedbirlerine daha fazla yer vereceğini tahmin ediyor.

Maliye İnceleme Enstitüsü, yatırımcıların, İngiliz hükümet tahvillerine ilgilerinin azalması durumunda, daha sıkı mali politikalara ihtiyaç duyulabileceği uyarısında bulundu. Kasım önbütçe raporunda, hükümet, harcamaları kesme ve vergileri 2010-2011'den itibaren yükseltip ulusal geliri 2015-2016'ya kadar yüzde 2.6 yükseltme sinyalleri verdi.