İngiltere'den Yunanistan uyarısı

İngiltere Merkez Bankası Yunanistan'a ilişkin olumsuz senaryoların İngiliz bankaları için dışsal risk oluşturduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası Finansal Politika Komitesi'nin (FPC) bugün yayınladığı Mart ayı toplantısının tutanaklarında Yunanistan'ın mali durumuna ve olası olumsuz değişimlerin bankacılık sisteminde oluşturabileceği risklere dikkat çekildi. 

Tutanaklarda, "Petrol fiyatlarındaki düşüş ve parasal politika tedbirleri talebi küresel talebi destekleyecektir. Ayrıca Avro Bölgesi'ndeki büyüme görünümü de gelişti. Fakat cesaret verici işaretlere rağmen, komite finansal istikrara ilişkin dikkate değer dışsal risklerin oluştuğunu değerlendirmektedir. Özellikle Yunanistan'ın finansman ihtiyacına ilişkin kısa vadeli olmak üzere riskler artış kaydetti" ifadeleri kullanıldı. 

FPC, Yunanistan'la ilgili risklerin henüz diğer Avro Bölgesi ülkelerine sıçramadığını belirterek, "Avro Bölgesi'nin diğer çevre ekonomileri güçlenirken, bankacılık sistemlerinin direnci arttı. Öte yandan komitemiz, Yunanistan ve Euro Bölgesi partnerlerinin bir anlaşmaya varamaması halinde, daha önemli etkiler ortaya çıkabilir" değerlendirmelerinde bulunuldu. 

Tutanaklarda İngiliz bankalarının İngiltere Maliye Bakanlığı ve FPC ile olası olumsuz gelişmelere karşı gerekli planları oluşturmak için yakın şekilde çalıştıklarını vurgulandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir