İngiltere’de işsizlik 5 buçuk yılın en düşük seviyesinde

İngiltere enflasyonu ivme kazanırken, çalışan kişi sayısı ekonomik toparlanmanın güçlenmesiyle rekor seviyeye ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere’de işsizlik son 5 buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi ve çalışan kişi sayısı ekonomik toparlanmanın güçlenmesiyle rekor seviyeye ulaştı.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre işsizlik oranı, Mayıs itibarıyla 3 ay içinde yüzde 6.5 seviyesine gerileyerek 2008 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye indi. Nisan 2008’de sona eren dönemde işsizlik oranı yüzde 6.6 seviyesindeydi. İstihdam 254.000 artış göstererek 30.6 milyona çıkarak 1971 yılından bu yana rekor seviyeye ulaştı. İşsizlik maaşı başvuruları ise Mayıs’tan Haziran ayında, ekonomistlerin tahminlerini aşarak 36.300 düşüş gösterdi.  

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, bu yılın başında işgücü piyasasını politika oluşturmanın merkezine yerleştirdi ve yetkililer gösterge faiz oranının yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede tutmaya devam edileceğini ifade ediyor. İşsizlik oranı düşmeyi sürdürürken, dünkü verilere göre enflasyon ivme kazandı. Bugün açıklanan verilere göre maaş yükseliş hızının son beş yılın en düşük seviyesine gerilemesi politika yapıcıları nefes alma alanı sağlayabilir.

Londra’da bulunan Nomura International Plc ekonomistlerinden Philip Rush, “İngiltere’deki en önemli aylık veri muhtemelen işsizlik açıklamaları. Göstergelerin çeşitliği, bize atıl kapasitenin sınırlarına yönelik farklı perspektifler sağlıyor. Atıl kapasitenin sınırları, teşvik azaltımının başlamasına uygun zaman geldiğinde genişliyor” yorumunda bulundu.

Sterlin dolar karşısında, veri sonrasında büyük bir değişiklik göstermeyerek 1.7135 dolar seviyesinde seyrediyor. Sterlin euro karşısında ise 79.08 seviyesinde. 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 2.64 seviyesinde yatay bir seyir izliyor.