İnsanlar güvenlerini kaybetti

Coca Cola CEO'su Muhtar Kent "İnsanlar sadece devlete olan inançlarını değil, okullara, STK'lara hatta dini kurumlara bile inancını kaybetti. Dünyanın her yerinde bu güven ortamını oluşturmaya çalışmalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, "Tüketiciler verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar. Markalarımız bizim tüketicilerimize verdiğimiz sözlerdir. Eğer iyi bir marka vaat ise harika bir marka tutulmuş bir vaattir" dedi. Kent, Tüketim Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi açılışında yaptığı konuşmada, bu forumda iş dünyasının liderlerinin bulunduğunu belirterek, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve ilk defa bir zirveyi iki kıta üzerinde düzenlediklerini kaydetti.

Dinamik tüketici ürünleri şirketleri, perakendeci şirketler olarak sürdürülebilir büyüme için sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Kent, "Bu salonda, 3 trilyon dolarlık değeri temsil eden şirketlerin temsilcisi olarak bir araya geldik. Biz bir ülke olsaydık, dünyanın 5. büyük ülkesi olurduk. Bizler dünyanın çeşitli yerlerinde büyümeyi başka imkanlarla gerçekleştiremeyecek biçimde ciddi etkileyebilecek bir konumdayız. İstanbul çok gelişmiş batı dünyası ile yükselmekte olan Asya, Orta Doğu ekonomilerinin buluştuğu bir şehirdir. Barış, iyi niyet ve istikrar açısından İstanbul iyi bir konumda bulunuyor" diye konuştu.

Kent, büyüme için gereken formülü açmada önemli ip uçlarına sahip olunacağını anlatarak, şunları aktardı: "Şu anda çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıyayız. Dünyanın birçok yerinde orta sınıf hızla büyümeye devam ediyor. Dünyamız daha müreffeh, eğitimli ve barış dolu bir hale geliyor. İnsanların ortalama yaşam süresinin 1970'li yıllara göre, yüzde 20 uzadığını görüyoruz. Antibiyotikler, aşılar çok daha erişilebilir durumda. Büyük silahlı çatışmalarda 1980'li yıllardan bu yana 3'te 1'lik azalış yaşandı.

Kadınlar, gelişmek için daha fazla fırsata sahip. İnsanlar daha önce görülmemiş bir biçimde bir araya gelebiliyorlar. Akıllı telefonlar sayesinde elimizin altındaki bilgisayar gücü Apollo Astronotları'nın kullandığı bilgisayar gücünden daha fazla. Hepimiz kendi şirketlerimizle gurur duymalıyız. Milyarlarca insan için daha iyi yaşam ortamı hazırlamasından gurur duymalıyız."

"Tüketiciler vaatlerin tutulmasını bekliyor"

Kent, dünyanın refah oranındaki artış kaynakların üzerinde baskı oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Dünyadaki birçok toplumun onurlu yaşam mücadelesinde çok zorlandığını görüyoruz. Sürdürülebilir büyüme için herkesin, bireyin ortak değerler altında bir araya gelmesi çok önemli. Bizim kadar çok insanla temas halinde olan başka bir sektör yok. Her birey, sağ kalabilecek şekilde gelişmelidir. Hep beraber büyüyerek, gelişerek ortak değerler etrafında buluşmamız gerekiyor. Hep beraber büyüme formülü çözmek istersek göz önünde bulundurmalıyız. Güven ortamı, yönetişim modelleri, sosyal uyum sağlamak ve sürdürülebilir büyüme...

Kamuoyunun büyük kurumlara duyulan güvenin az olduğunu görüyoruz. İnsanlar sadece devlete olan inançlarını değil, okullara, STK'lara hatta dini kurumlara bile inancını kaybetti. Dünyanın her yerinde bu güven ortamını oluşturmaya çalışmalıyız. Bu sadece devlet, özel sektör veya STK'lar bu işte başarılı olamaz. Hep beraber çalışmamız gerekiyor." Kent, bu tür çalışmaların, hem kalkınma hem de güven ortamı oluşturma açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Finansal kriz sonrasında yaşanan olaylara baktığımızda, toplumsal yapıya da zarar verdiğini görüyoruz. İnsanlar sosyal hareketliliğinde zayıflama hissederse çeşitli çatlaklar ortaya çıkacaktır. Biz sorumluluk sahibi olmalıyız. Biz, yatırımlara ağırlık vermek, istihdamı arttırmak, inovasyona ağırlık vermek ve toplumların gelişmesini sağlamaktır. Biz hep beraber bu çatlakları kaldırmalıyız. Başarıyı tekrarlamak için daha önemli. Hepimiz başarıyı tekrarlamak için kolektif anlayışa sahip olmalıyız" şeklinde konuştu.

Başarının, gelecek ile ilgili taahhütleri gerçekleştirmek ile yapılabileceğini anlatan Kent, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketiciler verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar. Markalarımız bizim tüketicilerimize verdiğimiz sözlerdir. Eğer iyi bir marka vaat ise harika bir marka tutulmuş bir vaattir. Tüketiciler vaatlerimizi gerçekleştirmemizi istiyorlar. Tüketiciler bu konularla çok yakından ilgileniyorlar. İnsanlar, sürdürülebirliğe önem veriyorlar. Bu yüzyıl bence kadınların yüzyılı olacak. Kadınlar global harcama açısından yıllık 20 trilyon dolarlık bir ekonomiyi yansıtıyorlar. Kadınların etkisi aslında Çin ve ABD'nin toplam gayri safi milli hasılasına eşit. Yapılan tahminlere göre kadın işçiler ayrımcılık uygulanmaması verimliliği yüzde 40 arttırabilir. Tüketici ürünlerinin liderleri olarak önemli bir rol oynuyor. Kadınların yetkilendirilmesinde rol oynayabiliriz."

Bu konularda ilginizi çekebilir