Intel'in karı son çeyrekte yüzde 90 azaldı

2007 yılı 4. çeyreğinde 2,3 milyar dolar gelir elde eden şirket, geçen yıl son çeyrekte 234 milyon dolar net gelir elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAN JOSE - ABD'li çip üreticisi Intel'in son çeyrekte karı yüzde 90, satışları ise yüzde 23 azaldı.

2007 yılı 4. çeyreğinde 2,3 milyar dolar gelir elde eden şirket, geçen yıl son çeyrekte 234 milyon dolar net gelir elde etti.

Intel, beklentilerden daha düşük PC talebinin mikroişlemci talebini de azaltması nedeniyle sonuncusu geçen hafta olmak üzere iki kez 4. çeyrek tahminlerini değiştirdi.

Şirket, 2009'nın ilk çeyreğinde satışların 7 milyar dolar olmasını beklerken, bu rakam 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 25'den fazla düşüş anlamına geliyor.

Intelden yapılan açıklamada, mali krizin gelir tahminini de güçleştirdiği ifade edildi. 

Intel Mali Üst Yöneticisi Stacy Smith, bilgisayar üreticilerinin stoklarının 4. çeyrekte düştüğünü ve ilk çeyrekte de düşmeyi sürdüreceğini belirterek, bunun da bilgisayar üreticilerinin yeni çip almayacakları anlamına geldiğini söyledi.

Smith, talebin ne zaman artmaya başlayacağını kimsenin bilmediğini söyledi. 

Piyasa araştırma şirketi IDC ve Gartner Inc'ın araştırmasına göre, 2008 yılı son çeyreğindeki PC satışları son 6 yılın en kötüsü oldu. Satışlardaki düşüşün 2010'dan önce düzelmesi beklenmiyor.