Irak Başbakanı: İran yönetimini tebrik ediyorum

Irak Başbakanı İbadi, "Ekonomik yaptırımların kaldırılmasından ve nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden ötürü Irak hükümeti ve halkı adına, İran'ı tebrik ediyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, P5+1 ülkeleri ile İran arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesi ve ekonomik yaptırımların kaldırılması dolayısıyla İran yönetimini tebrik etti.

İbadi, yaptığı yazılı açıklamada, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması kararının, "halkların çıkarlarına hizmet etmek ve barışı tesis etmek için işbirliği yapılmasını gerektiren büyük sıkıntıların yaşandığı bir dönemde" alındığını kaydetti.

Bu tarihi anlaşmanın, bölge ülkelerinde güvenlik ve istikrarı sağlamasını istediklerini belirten İbadi, "Ekonomik yaptırımların kaldırılmasından ve nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden ötürü Irak hükümeti ve halkı adına, İran'ı tebrik ediyorum" ifadesini kullandı.

İran ve P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. UAEA önceki gün İran'ın nükleer anlaşmaya uygun şekilde gerekli önlemleri yerine getirdiğini onaylamıştı. Ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını bildirmişti.