Irak halkı sandık başında

Sonuçların açıklanması birkaç hafta sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta yaklaşık 15 milyon seçmen, 2005'ten beri ilk kez düzenlenen yerel seçimler için geniş güvenlik önlemleri altında dün sandık başına gitti. Sabahın erken saatlerinde oy verme merkezlerine gelen Iraklıların seçime büyük ilgi gösterdiği bildirildi.

Irak'ın 18 vilayetinin 14'ünde, vali ve vilayet yönetimlerini belirleyecek vilayet meclisi seçimleri, ülke tarihinde kilometre taşı olarak gösteriliyor.

Seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle dün sabah 07.00'da (TSİ 08.00) başladı.

14 bin 431 adayın 18 vilayetin 14'ünde 440 sandalye için yarıştığı tek turlu seçimlerde, seçmenlerin farklı listeler arasında seçim yapmak ile seçilen bir listedeki özel bir aday için oy verme hakkı da bulunuyor.

Seçimler için çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Irak'ta, yaklaşık 1 milyon asker ve polis alarm durumunda. Güvenlik yetkilileri, seçimler sırasında intihar saldırıları düzenlenmesinden endişe ediyor. Seçimler süresince, özel izne sahip olanlar hariç, hiçbir aracın trafiğe çıkmasına izin verilmiyor.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Farac El Haydari, Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Stefan De Mistura ile yaptığı ortak basın toplantısında, seçimlerin ilk sonuçlarının gelecek hafta sonu açıklanmaya başlanacağını söyledi.

Bugünkü seçimlerde farklı bir yöntem kullanıldığı için kesin seçim sonuçlarının açıklanmasının birkaç hafta sürebileceğini dile getiren El Haydari, parti ve ittifak başkanlarının sabırlı olması gerektiğine dikkat çekti.