Irak ordusu Amirli'ye girdi

Irak ordusu ve Şii milislerin, iki aydır IŞİD kuşatmasında olan Türkmenlerin bulunduğu Amirli nahiyesine girdiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SALAHADDİN/ENBAR - Irak ordusunun, iki aydır, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün kuşatmasında olan Salahaddin vilayetinin Amirli nahiyesine girdiği bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ordusu, gece başlayan geniş çaplı operasyon sonucunda, Amirli’nin çevresindeki terör örgütü IŞİD kuşatmasını kırdı. Peşmerge ve Şii milislerin yanı sıra ABD savaş uçaklarının da hava desteği verdiği birlikler, Amirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini de ele geçirdikten sonra nahiyeye girdi. Çok sayıda kayıp veren IŞİD militanları, bölgeden çekilmek zorunda kaldı. 

Sakinlerinin çoğunluğu Türkmen olan 20 bin nüfuslu Amirli nahiyesi, 2 aydır IŞİD kuşatması altındaydı. Karadan ulaşılamayan nahiyeye Bağdat'tan kalkan helikopterlerle insani yardım gönderiliy ordu.Nahiyedeki insani durumun kötüye gitmesi üzerine ABD savaş uçakları, gece Amirli çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmuştu.

IŞİD kontrol alanını geliştiriyor

Terör örgütü IŞİD Irak'ın batısındaki Enbar iline bağlı El-Kaim ile Suriye'nin kuzeyindeki Deyru'z Zor kentine bağlı Ebukemal ilçelerini "Fırat vilayeti" adı altında birleştirdiğini duyurdu. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre IŞİD, bir süredir kontrolünü elinde tuttuğu El-Kaim ve Ebukemal ilçelerini "Fırat vilayeti" adı altında birleştirilmesine karar verdi. Örgütün bölgedeki kontrol alanını kalıcı kılmak için böyle bir karar aldığı iddia ediliyor.

Irak'ta başta Musul olmak üzere birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD, haziran ayında Suriye sınırında bulunan El-Kaim ilçesini, temmuz ayında da Suriye'nin kuzeyindeki Deyru'z Zor kentine bağlı Ebukemal'i ele geçirmişti.

Amirli'ye acil yardım çağrısında bulunuldu

Irak "Ulusal İttifak" üyesi, Niyazi Mimaroğlu, Amirli nahiyesine acil yardım çağrısında bulundu.

Türkmen milletvekili Mimaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusunun Peşmerge güçleri, Şii milisler ve ABD uçaklarının hava desteğiyle, Amirli'de terör örgütü IŞİD kuşatmasını kırdığını belirtti. Bu sayede artık Amirli’ye karadan ulaşılabileceğini dile getiren Mimaroğlu, Irak hükümetinin ve uluslararası yardım kuruluşlarının bölgeye acil insani yardım malzemesi ulaştırması gerektiğini vurgulayarak, "Amirli'ye 80 gündür karadan girilemiyordu. İnsanların yiyecek, içecek ve ilaca ihtiyacı var. Ayrıca bölgeye acil doktor gönderilmeli" dedi.

Öte yandan güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Irak ordusunun Amirli çevresindeki operasyonunda IŞİD üyesi 56 kişinin teslim olduğu, bu militanların,12'sinin Irak vatandaşı olmadığı tespit edildi.

ABD uçakları IŞİD hedeflerini vurdu

ABD savaş uçaklarının, Musul’un Zummar nahiyesinin çevresindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerini vurduğu bildirildi.

Bölgedeki AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ABD savaş uçakları, Musul’un 80 kilometre kuzeybatısında bulunan Zummar nahiyesi etrafındaki terör örgütü IŞİD militanlarına hava saldırısı düzenledi. ABD uçaklarının belirlenen IŞİD mevzilerini vurduğu operasyonda, Peşmerge güçleri, hava saldırısında hedef olmamak için Zummar’ın merkezinden çıkarak, geri noktalara çekildi.

Bu arada Peşmerge ile IŞİD militanları arasında çatışmaların yaşandığı köylerde dumanlar yükseliyor. Bölgede karşılıklı havan topu saldırılarıyla süren çatışmalarda IŞİD militanlarının çekildiği noktalardan, Peşmergenin ilerlemesini engellemek için mayınlı tuzaklar kurduğu veya bombalı "intihar saldırıları" düzenlediği kaydedildi. Bu tip saldırılarda son 3 günde 11 Peşmergenin öldüğü, 79'unun yaralandığı belirtildi. 

Öte yandan tuzakları temizlemeye çalışan Peşmerge bomba imha ekiplerinin, etkisiz hale getirip bir kamyonete doldurduğu mayınlar dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir