Irak'ta mahalli seçim yasası kabul edildi

Kürtlerin boykotu nedeniyle yasanın onaylanmayabileceği söyleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak parlamentosu, ülkede mahalli seçimlerin yapılmasına imkan sağlayacak yasa tasarısını kabul etti.

Kürtlerin boykotu nedeniyle yasanın devlet başkanlığınca onaylanmayabileceği belirtiliyor. Meclis Başkan Yardımcısı Halid el Attiye, Kürtler olmadan kabul edilen bir yasanın devlet başkanlığı konseyi tarafından onaylanacağına şüpheyle baktığını söyledi. Attiye, "Mahalli seçimler bu yıl yapılamaz çünkü bu yasa reddedilecek" dedi.

Seçimin Kerkük'te nasıl yapılacağı konusunda anlaşmazlık olduğu için yasanın meclisten geçmesi gecikmişti. Bugün mecliste yapılan görüşmedeki anlaşmazlık noktası, Kerkük'te iktidarın dağılımı konusundaki yasa maddesi üzerinde gizli oylama yapılması talebine Kürtlerin karşı çıkmasıydı.

Kürtlerle, iki meclis başkan yardımcısı, bu öneriyi protesto için oturumu terk ettiler, ancak meclis oylamaya devam etti ve tasarı salt çoğunlukla kabul edildi. Attiye, gizli oylamanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Yasada, seçimlerin en geç 31 Aralık'ta yapılması öngörülüyor. Başbakan Nuri El Maliki, seçimin 1 Ekim'de yapılmasını istiyor, ancak Seçim Komisyonu seçimi bu tarihe kadar düzenlemenin zor olduğunu belirtiyor.

Bölgelere daha fazla siyasi güç verilmesini öngören yasa, Washington tarafından destekleniyor. İktidarın bölgelere dağıtılması, Sünni Arapların Şii hükümetin kararları karşısında daha fazla söz sahibi olması anlamına geliyor. Sünnilerin siyasi ve güvenlik alanında daha fazla söz sahibi olmasının sağlanmasının, ülkenin istikrara kavuşması ve El Kaide üzerinde baskı oluşturulması için önemli olduğu düşünülüyor. Kürtler, Kerkük'te, sandalyelerin Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında eşit paylaşımı planına karşı çıkıyor.