Irak'ta oy verme işlemi sona erdi

Ülke genelinde sandıklar TSİ 16.00'da kapandı. Oy verme süresi uzatılmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta bugün yapılan meclis seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi.

Ülke genelinde sandıklar TSİ 16.00'da kapandı. Oy verme süresinin uzatılmadığı bildirildi.

Bu arada Irak'ta seçim gününde meydana gelen şiddet olaylarında toplam 38 kişinin öldüğü, 110 kişinin yaralandığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığından bir kaynak, Bağdat'ta Katyuşa roketleri ve havan topuyla düzenlenen saldırılar sonucu 30 kişinin öldüğünü belirtti.

Diğer 8 kişinin de Bağdat ve civarında düzenlenen çeşitli bombalı saldırılar sonucu öldüğü kaydedildi.

Ülke çapında yaralı sayısının ise 110 olduğu, bu yaralılardan 13'ünün Bağdat'ın güneyindeki İskenderiye'de bulunan bir seçim bürosuna düzenlenen havan topu saldırısının kurbanları oldukları belirtildi.

Irak'ta genel seçimler için oy kullanma işlemi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Süleymaniye şehrindeki bir seçim merkezinde TSİ 06.00'da oy kullanmasıyla başlamıştı.

Süleymaniye'de oyunu kullanan Talabani yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik tecrübe açısından çok önemli olduğunu belirterek, tüm Iraklılar'ın bu seçimlerde oy kullanmasını temenni ettiğini ve Iraklılar açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Irak Parlamentosu'ndaki 325 sandalye için toplam 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday yarışıyor.

Öte yandan, oy verme işlemi başladığı sırada Bağdat'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu. Iraklı yetkililer patlamalarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Irak İçişleri Bakanı Yardımcısı ve seçim güvenliğinden sorumlu olan Korgeneral Aydın Halid Beyatlı, daha önce yaptığı açıklamada, aldıkları güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi.

Beyatlı, ordu, polis ve istihbarattan güvenlik güçlerinin seçmenlerin, seçim merkezlerinin ve adayların güvenliğini sağlamak için ortak çalışacaklarını, her tür önlemi aldıklarını, bu önlemlerin yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini kaydetti. Aldıkları güvenlik tedbirleri hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Beyatlı, hazırladıkları güvenlik planının duruma göre işleyeceğini söyledi.

Bazı kaynaklara göre, seçimde alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde bu akşamdan itibaren Pazartesi sabahına kadar havaalanları ve sınır kapıları kapatılırken, Pazartesi sabahı saat 06.00'ya kadar şehirlerarası ulaşım yasaklandı.

Seçim merkezlerinin etrafında 3 güvenlik kuşağı oluşturulacağı, bu kuşaklardan en dıştaki kuşağın ordu mensuplarından, ikinci kuşağın polislerden ve içteki kuşağın da istihbarat mensuplarından oluşacağı kaydedildi. Irak'ın 18 ilinde seçim boyunca güvenliği sağlayacak güvenlik gücü sayısının 800 bin civarında olduğu ifade edildi. Amerikan güçlerinin de, seçim boyunca Iraklı güvenlik güçlerine destek vermesi bekleniyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir