Iraklı gazeteci 15 yıl hapse mahkum olabilir

Bush'a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteciye öldürmeye teşebbüste bulunmaktan dolayı 15 yıl ceza verilebileceğini ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatan gazeteci Muntazar El Zeydi için istenen cezanın, "Bush'u öldürmeye teşebbüsten" 15 yılı bulabileceği ileri sürüldü.

Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Abdulsettar Birkadir, El Zeydi'nin çıkarıldığı sorgu hakimliğinin "soruşturma sonuçlanıncaya kadar gözaltının devam etmesini" kararlaştırdığını belirtti. Birkadir, El Zeydi'nin bu soruşturma sonunda Irak ceza kanununun, "Irak veya yabancı bir ülkenin devlet başkanını öldürmeye teşebbüs" maddesinden yargılanabileceğini, bu maddenin de 15 yıla kadar hapsi öngördüğünü ifade etti. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdülkerim Halef ise Zeydi'nin yabancı bir lidere ve Irak başbakanına "hakaretle" suçlanabileceğini, bu suçun cezasınınsa en fazla 2 yıl hapis olduğunu belirtmişti.

Bush: Gazeteciye sert davranmasınlar

ABD Başkanı George Bush, kendisine ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteciye sert davranılmamasını istedi. CNN'e dün gece demeç veren Bush, Iraklı gazeteciyle ilgili soru üzerine, "Iraklı yetkililerin ne yapacaklarını bilmem, ama aşırıya kaçmamalılar..." dedi. "O an düşünmeye fırsat olmadı, çünkü üstüme gelen ayakkabılardan kurtulmaya çalışıyordum" diyen Bush, "Bu, başkanlık hayatımda karşılaştığım en acayip olaylardan biriydi" dedi.

Bush, "Demokratik bir Irak'ta, hür basının sorularını cevaplandırmaya hazırdım. Ama o delikanlı kalkıp ayakkabılarını bana fırlattı. Bu, kendini ifade etmenin değişik ve ilginç bir yoluydu" ifadesini kullandı. 29 yaşındaki Muntazır El Zeydi adlı gazeteci, Bağdat'ta basın toplantısında öfkeyle "Al sana veda öpücüğü köpek...!" diye bağırarak ayakkabılarını Bush'a fırlatmış, ama atışında isabet kaydedememiş ve emniyet güçlerince apar topar götürülmüştü.