Irak'ta 7.3 büyüklüğünde deprem

Irak'ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde Süleymaniye'de 6 kişi yaşamını yitirdi, İran'da ise 211 kişinin öldüğü, 2 bin 500'den fazla yaralı olduğu bildiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Kermanşah Eyaleti Afet Yönetimi Genel Müdürü Rıza Mahmudi, meydana gelen deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybedenlerin sayısının 211'e yükseldi. Yaralı sayısının 2 bin 500'ü aştığını açıkladı.

Derbendihan Barajı tehlikede 

Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu. 

İran'da 211 kişi öldü, 2 bin 504 kişi yaralandı

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Kermanşah Eyaleti Afet Yönetimi Genel Müdürü Rıza Mahmudi, deprem nedeniyle eyalet genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının 211'e çıktığını belirtti.

Mahmudi, depremde yaralanan 2 bin 504 kişinin de eyalet ve civar kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti.

İran Afet Yönetimi Başkanı'nın da bölgede olduğunu ifade eden Mahmudi, yaralıların civar kentlere aktarılması için bölgeye uçak ve birçok helikopterin sevk edildiğini söyledi.

Öte yandan, İran lideri Ali Hamaney depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması emri verildiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkenin tüm imkanlarını depremzedelere yardım için seferber etmesi için, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yi görevlendirdiğini söyledi.

3 gün yas ilan edildi

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

Tarihi köşkün duvarlanda çatlakların oluştuğu ve bazı camları kırıldığı gözlendi.

Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin de yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.

Deprem Türkiye de hissedildi

Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hissedildi. 

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Muş'ta sarsıntıyı hisseden vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı.

Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumunun Twitter hesabından yapılan açıklamada da, ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiği ancak can ya da mal kaybının yaşanmadığı belirtildi.

Kuveyt'te de deprem, halkın korkuya kapılarak sokaklara çıkmasına neden oldu. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.

AFAD bölgeye hareket etti

Depremin ardından Türkiye yardım için harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AFAD ve Kızılay'ın yardım için yola çıktığını duyurdu ve geçmiş olsun mesajını paylaştı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, depremle ilgili Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve acil müdahale ekiplerinin hazır olduğunu söyledi.

Halepçe kenti yakınlarındaki depremin ardından bölgeye hareket eden Diyarbakır AFAD Müdürlüğünde görevli 30 personelden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na gitti.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak'ta meydana gelen depremin ardından Erbil'deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye'den yola çıktığını bildirdi.

Başbakan Yıldırım: Irak'ın yanındayız

Başbakan Yıldırım, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır. Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz"

Kosta Rika'da 6,4'lük depremKosta Rika'da 6,4'lük deprem