İran 'özel petrol' üretecek

İran Petrol Terminalleri Başkanı Seyit Piruz Musevi, "petrol müşterilerinin isteğine göre değişik oranlarda ağır ve hafif petrol çeşitleri üreteceklerini" bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - Mehr haber ajansının haberine göre İran Petrol Terminalleri Başkanı Seyit Piruz Musevi, ABD'nin farklı petrol rezervleri bularak piyasaya sürmeye hazırlandığını, İran'ın da buna karşın yeni teknolojilerle müşterilerin isteğine bağlı değişik ağırlıklarda petrol üretmeyi başardığını söyledi. 

Musevi, ABD'nin petrol rezervlerini değişik yöntemlerle geliştirmesinin "İran, Suudi Arabistan, Irak ve Rusya gibi petrol ihracatı yapan ülkelere için tehlike olduğunu" ifade etti. 

Basra Körfezi'nde petrol terminallerinde kurulan yeni sistemin detaylarını aktaran Musevi, "İran'daki petrol terminallerinde ilk kez hafif ve ağır petrol karıştırma teknolojisi kullanıldı. Özellikle bu teknoloji Harg terminaline kuruldu. Geliştirilen yeni teknoloji, petrol çeşitlerini karıştırarak müşterilere ve petrolün işleneceği rafineriye göre üretecektir" şeklinde konuştu. 

Musevi, bu teknolojiyle üretim ve petrol ihracatı daha çok çeşitlendirileceğini, buna ek olarak İran'ın petrol müşterilerin artacağını ifade etti. 

İran Petrol Terminalleri Başkanı Musevi, planın uygulanmasıyla dünyadaki çoğu rafineriler, İran petrolü için müşteri olabileceğini, Asya piyasalarında özellikle Doğu Asya ülkelerindeki piyasalarda ham petrol ihracatı için iyi müşterilerin oluşacağını kaydetti. 

Bundan önce de İran, ABD'nin petrol ve gaz rezervleri elde etmek için yeni teknoloji geliştirdiğini, bu yıl ki gaz sevkiyatını Japonya ve Güney Kore'ye ihraç ettiğini, İran ve Rusya'ya eşzamanlı yaptırım uygulayarak petrol varil ihracatını piyasaya çıkardığını bildirilmişti.