İran, Batı'ya resti çekti

Ahmedinejad, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili dosyanın kapandığını, kimseyle müzakere yapmayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili dosyanın kapandığını, hakları konusunda kimseyle müzakere yapmayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, devlet televizyonundan canlı olarak halka hitaben yaptığı konuşmada, nükleer enerji, İran-Batı ilişkileri, UAEK'nın karar tasarısı ve olası yeni yaptırımlar ile askeri saldırı konularına değindi.

Ahmedinejad, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Batılı ülkelerin takındıkları tavırları eleştirdi ve ortada nükleer bir İran gerçeği olduğunu belirtti.

İran'ın nükleer teknoloji elde etmesine karşı olanlara seslendiğini belirten Ahmedinejad, "İran'ın nükleer dosyası kapanmıştır. Haklarımız konusunda kimseyle müzakerede bulunmayız. Hakkımızı istiyoruz, fazladan bir şey değil. Batılı ülkeler, istedikleri kadar gürültü yapsınlar" dedi.

Ahmedinejad, "Batılı ülkelerin özellikle de İngiltere ve siyonist rejimin (İsrail) son dönemlerdeki olumlu müzakere havasına karşı harekete geçtiğini" söyledi.

"Nükleer yakıtı kendimiz üreteceğiz"

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, kendilerinin nükleer yakıt temini önerisinde bulunduklarını hatırlattı ve Batılı ülkelerle genel çerçevede hemfikir olduklarını, ancak ayrıntıda farklı düşündüklerini kaydetti.

Nükleer yakıt sağlanması konusunda Batı ile İran arasındaki güven sorununa da değinen Ahmedinejad, Batılı bazı ülkelerin İran'a karşı yükümlülüklerini yerine getirmediğini, hakkı olan yakıtı vermediğini belirtti.

Ahmedinejad, ABD, Rusya ve Fransa tarafından kabul edilen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) önerisine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"UAEK nükleer yakıt temini konusunda şart koşamaz, bu yakıtı sağlamakla yükümlü. Olmazsa, kendimiz bunu üreteceğiz, bu teknolojiye sahibiz. Onlara fırsat verdik, ama değerlendiremediler."

İşbirliğine rağmen UAEK'nın İran'a hizmet etmediğini ve yakıt talebi için bile şart koşulduğunu belirten Ahmedinejad, "Şart koşmaya hakları yok ve zaten biz de kabul etmeyiz" diye konuştu.

"Rusya yanlış yaptı"

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, UAEK Yönetim Kurulu'nun son karar tasarısını eleştirerek bu konuda bazı ülkelerin siyasi baskı altında kaldığını savundu.

"Karar tasarısını hukuki temeli yok" diyen Ahmedinejad, "Fordo uranyum zenginleştirme tesisinin varlığını zamanından bir yıl önce UAEK'ya bildirdik. Kendi ülkemizde çalışıyoruz. Zorla bir şey kabul ettiremezler. Biz haber verdikten sonra keşfettik diye ortaya çıktılar" ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, karar tasarısı lehinde oy kullanmayan ülkelere de teşekkür etti ve "Bu ülkelerin, adil olmadığı için karar tasarısına karşı çıktığını" söyledi.

Siyasi baskılara boyun eğmek zorunda kalan ülkelerin durumlarını anladıklarını ifade eden Ahmedinejad, Rusya'nın aleyhteki tutumuna ilişkin olarak da "Rusya yanlış yaptı. Tahlilleri sağlıklı değil" dedi.

Ahmedinejad, "Böyle bir karar tasarısının ne değeri var. İstedikleri kadar karar alsınlar. Bunlar onların, ikiyüzlülüğünü ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

"UAEK'nın her sorusuna cevap verdik" diyen İran Cumhurbaşkanı, UAEK ile işbirliği seviyesini yasal en asgari düzeye düşürmeyi değerlendirdiklerini söyledi.

UAEK'ya yönelik eleştirilerini sürdüren Ahmedinejad, "UAEK'ya verdiğimiz bilgiler düşmanlarımızın eline geçiyor. Bu ihlaldir ve çok kötü bir davranıştır" dedi.

"Tetiğe giden her eli kırarız"

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ülkesine yönelik ABD ve İsrail'in askeri saldırı tehditlerine ilişkin olarak da "Askeri saldırıda bulunacak kadar büyük değiller. Tetiğe giden her eli kırarız. Bunu kendileri de biliyor. Kim bunu yapacak, kapasiteleri yok. Nereyi bombalayacaklar?" diye konuştu.

İran'a yönelik "aleyhte propaganda, yaptırım ve askeri saldırı tehdidinin hiçbir önemi olmadığını" kaydeden Ahmedinejad, şunları söyledi:

"Atom bombası olanlar, UAEK ile işbirliği yapmayanlar ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını (NPT) kabul etmeyenler bir yanda duruyor. Uluslararası taahhütlerini yerine getiren İran'la uğraşıyorlar."

Batılı ülkelere hitaben, "Onlar, dünyayı kötü idare ediyor" diyen Ahmedinejad, "Atom bombasına sahip olanların başka ülkeler hakkında karar almaya çalıştığını" söyledi.

Ahmedinejad, ABD ile ilişkiler konusunda da beklentilerinin karşılanmadığını belirtti ve "ABD Başkanı Barack Obama'dan değişim bekliyorduk ve bu alanda başarılı olmasını istiyorduk, ama olmadı ve şimdi endişeliyiz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, samimi olduklarını göstermeleri için ABD'ye fırsat verdiklerini ama şu ana kadar bu yönde bir işaret göremediklerini kaydetti.

"Onlar İran'a muhtaç"

Ahmedinejad, İran'a yönelik yeni yaptırım kararı alınmasının gündeme gelebileceğini değerlendirirken, "Böyle bir şeye ihtimal vermediklerini" söyledi.

İran'a yönelik ağır yaptırım uygulandığını belirten Ahmedinejad, Batılı ülkelerin bu konuda daha ciddi olacağına ilişkin olarak, "Şimdiye kadar şaka mı yapıyorlardı da ciddi olacaklar. Onlar yaptırım konusunda ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Daha ne yaptırımı?" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, olası yeni yaptırımların başında benzinin gelebileceğinin hatırlatılması üzerine de "Bu konuda tedbir aldıklarını ve kendi üretim kapasitelerinin yeteri düzeye çıkarıldığını" bildirdi. "Yaptırımların hiç etkili olmadığını söylemediklerini" kaydeden Ahmedinejad, ancak halkın yaşamının ciddi ölçüde etkilenmediğini belirtti.

Ahmedinejad, Batılı ülkeleri kastederek, "Onlar İran'ı tanımıyor. Tüm dünyayla ilişkilerimiz var. Bizim onlara ihtiyacımız yok, onlar İran'a muhtaç" diye konuştu.

Hala sömürgecilik döneminde olduklarını sananların yanıldığını belirten Ahmedinejad, "Yeni yaptırım gibi yanlış bir yola girmelerini istemiyoruz, daha fazla rezil olmalarını da istemiyoruz. Ancak o yolu seçiyorlarsa bizim açımızdan sorun yok" dedi.

İran Cumhurbaşkanı, dünyadaki mevcut durumun halkların çıkarına olmadığını ve bunun değişmesine yönelik sürecin de başladığını söyledi.

Yeni 10 uranyum zenginleştirme tesisinin inşası kararına da değinen Ahmedinejad, "Bu konuda blöf yapmadıklarını, her şeyin önceden planlandığını" belirtti.

Nükleer tesis yaparken kimselere bunu söylemek zorunda olmadıklarını ifade eden Ahmedinejad, "Yapacaklarımızı söyleyecek cesarete sahibiz, gizli işimiz yok" dedi.

Ahmedinejad'ın ülke içi konulara da değindiği konuşması yaklaşık iki saat sürdü.