İran, depremin ardından arama çalışmalarına son verdi

İran, en az 450 kişinin ölümüne neden olan 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına son verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran, pazar günü Irak sınır bölgesinde meydana gelen ve en az 450 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına son verdi.

Merkezi Irak'ta, İran sınırına yakın bir kentte bulunan deprem en yıkıcı etkiyi İran'ın Kermanşah vilayetinde yaratırken, ülkenin birçok yerini de etkiledi. İran yetkilileri, bölgedeki 30 binin üzerinde evin hasar gördüğünü ve en az iki köyün tamamen yerle bir olduğunu ifade etti.

İranlı yetkililer, bundan sonra enkazdan sağ depremzede çıkarma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. İran Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Pir-Hüseyin Kolivand, "Kermanşah'daki kurtarma operasyonları sona erdi" dedi.

İran devlet televizyonu binlerce insanın geçici kamplarda toplandığını, diğerlerinin ise yaklaşık 193 artçı sarsıntıdan sonra daha fazla sarsıntı endişesiyle geceyi dışarıda geçirdiğini söyledi.

İran Kızılayı, binlerce evsiz insan için acil durum sığınağı sağlandığını söyledi; ancak bazı bölgelerde su ve elektrik olmaması ve yolların tıkanması yardımların gönderilmesine engel oldu. Devlet televizyonunun verdiği bilgiye göre depremden etkilenen yerlerde soğuk hava koşulları hüküm sürerken, depremzedeler yiyecek ve suya ihtiyaç duyuyor.

ABD jeolojik araştırmalar kurumu 7.3 büyüklüğündeki depremin merkezini Irak'ın Süleymaniye vilayetine bağlı Penjwin olarak açıklamıştı. Kent Türkiye'ye 210 kilometre mesafede bulunuyor.