İran ile 6 büyük gücün toplantısı 1 Ekim'de Cenevre'de

AB Yüksek Temsilcisi Solana, İran ile 6 büyük ülkenin bir araya geleceği toplantının yerini belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran ile 6 büyük ülkenin bir araya geleceği toplantının yerini İsviçre'nin Cenevre kenti olarak açıkladı.

New York'ta gazetecilere konuşan Solana, 1 Ekimde yapılması öngörülen toplantının yeri olarak İsviçre'nin Cenevre kentine karar verildiğini bildirdi.

Solana, nükleer programını durdurmayı reddetmeye devam ederse İran'a yeni yaptırımlar uygulanıp uygulanmaması konusunda Rusya ve Çin'in Batılı ülkelerden farklı görüş ortaya koymamasını beklemediğini söyledi.

Yüksek Temsilci, 15 Eylüldeki açıklamasında, İran ile Batılı ülkeleri 1 Ekimde bir araya getirmesi öngörülen görüşmelerin muhtemelen Türkiye'de yapılacağını belirtmiş, ABD ve diğer ülkeleri İranlı müzakereci Said Celili ile bir araya getirecek görüşmenin büyük olasılıkla Türkiye'de yapılacağını düşündüğünü ifade etmişti.

İran, 5 artı 1 ülkeleriyle (ABD, Rusya, Çin, Fransa, Büyük Britanya ve Almanya) gelecek ay başlayacak görüşmelerde nükleer faaliyetleri dışında her konuyu tartışmaya hazır olduğunu bildirmişti.