İran muhaliflerin silahlandırılmamasını istiyor

İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney, Suriyeli muhaliflere silah verilmemesi çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başkent Tahran'da, ülkesinin yabancı ülkelerde görev yapan diplomatlarına konuşan Hamaney, Suriye sorununun çözümü konusundaki İran'ın tezini yineledi.

Hamaney, "Biz bir devlet hakkında, diğer devletlerin toplanılıp, o devlet ve başkanı hakkında karar almalarını doğru bulmuyoruz. Hiçbir devlet kendisi hakkında böyle bir karar alınmasını kabul etmez" ifadelerini kullandı.  

Hamaney "Suriye'de savaş sona ermeli. Devlet merkezli barış yapılmalı. Çünkü devlet, bir taş dahi atılsa ondan zarar görür. Huzuru bozanlar o taşı atanlardır. Onlar da muhalifler. Bunlara (muhaliflere) silah ve imkan verilmemelidir. Onlar (muhalifler) bir şey yapmasınlar, bunlar da (Esed rejimi) bir şey yapmaz. Güvenlik sağlansın ve bir seçim yapılsın. Amerika'nın veya diğer ülkelerin 'o gitsin, bu kalsın' sözleri mantıklı değil" şeklinde konuştu.

Bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini dile getiren Hamaney, "Biz ülkelerin toprak bütünlüğünün parçalanmasını kabul etmiyoruz. Etnik kökenli küçük bölünmeler, bölgedeki savaşın devamı anlamına gelmektedir" dedi.

Hamaney, "Silahlı gruplardan birinin başa getirilerek onun karar alması ve devlet kurmaya kalkması hali hazırdaki devlet tarafından kabul edilmeyecek ve savaşın devamı anlamına gelecektir. Ortaya koydukları formüller çare değil. Tek çözüm, İran devletinin sunduğu formüldür" değerlendirmesinde bulundu.

Viyana'da Cuma günü, ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın da aralarında bulunduğu 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla görüşmeler yapılmıştı.

İran'ın Suriye'deki askeri varlığı

Suriye'de 2011 yılında başlayan halka şiddet uygulanması ve iç çatışmalarda İran, önceleri bu ülkedeki askeri varlığını gizlemeye çalıştı. tahran yönetimi başlangıçta, Suriye'deki askeri varlığının kutsal mekanları korumakla sınırlı olduğu yönünde açıklamalar yaptı.

IŞİD terör örgütünün medyaya yansıyan katliamları sonrası İran, Suriye topraklarındaki askeri varlığını gizleme siyasetinden vaz geçti. İran, her ne kadar Suriye'deki askeri varlığının amacını, rejim ordusuna danışmanlık hizmeti vermek olarak açıklasa da çeşitli kaynaklar Suriye'de ölen İranlı asker sayısının 500 civarında olduğunu belirtiyor.