İran, NPT dışındaki soruları cevaplandırmayacak

Kabul edilen kanun ile nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak, UAEK ile işbirliği yapılmasını ancak NPT'deki taahhütlerin dışına çıkılmaması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesi dışındaki sorulara cevap vermeyeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı basın merkezi, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak NPT'nin kapsamı haricindeki konularda sorulara cevap verilmemesini öngören kanunun uygulanmak üzere ilgili birimlere tebliğ edildiğini duyurdu.

İran meclisinde kabul edilen ve Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanan kanun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapılmasını, ancak NPT'deki taahhütlerin dışına çıkılmamasını öngörüyor.

Kanun, hükümetten ayrıca nükleer enerji ve teknoloji elde etmede tam bağımsızlığa ulaşılması için gereken yatırımları yapmasını talep ediyor.

ABD, İsrail ve müttefikleri, İran'ın nükleer enerji programının ilerde askeri amaçlı olabileceğini iddia ediyor. İddiaları reddeden İran, NPT'deki taahhütleri çerçevesinde ve UAEK denetiminde süren nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu savunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir