İran, nükleer konusunda yeni öneride bulundu
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kaşkavi, AB'ye sunacağı öneri paketinde dünyanın nükleer silahlardan arındırılması konusunun yer aldığını söyledi
TAHRAN - İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili müzakereler için AB'ye sunacağı öneri paketinde, "Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın nükleer silahlardan arındırılması" konusu da yer alıyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, hazırlıkları süren yeni öneri paketinin ahlaki, kültürel ve ekonomik boyutları da içerdiğini söyledi.
Batı ile sorunları çözmeyi hedefleyen öneri paketini "kapsamlı ve güncelleştirilmiş" olarak niteleyen Kaşkavi, "Uluslararası nükleer silahsızlanmayı gündeme getirmeden nükleer konuda müzakere edemeyiz" dedi.
Kaşkavi, "Siyonist İsrail 200'den çok nükleer başlığa sahipken ve bu konuda hiç kimse sesini çıkarmazken, nükleer silahlardan arındırılmış bir Orta Doğu'dan bahsedemeyiz" diye konuştu.
İranlı sözcü, öneri paketlerinin küresel ekonomik krize çözüm yolları sunduğunu da ifade etti.
Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, öneri paketine ilişkin olarak, "Bölgesel ve uluslararası diyaloğa temel teşkil edecek siyasi, güvenlik ve uluslararası konuları kapsayan yeni bir öneri paketi hazırlıyoruz" demişti.
"Öneri sadece İran'ın nükleer programını kapsamıyor"
Tahran yönetimi, AB ülkelerinin müzakere talebine, "İran, karşılıklı saygı, işbirliği ve adalete dayalı, ön koşulsuz yapıcı müzakereleri olumlu karşılıyor" cevabını vermişti.
BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkelerinin, "Durdur durdur" önerisi Tahran yönetimince reddedilmişti.
Öneri, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerini askıya alması karşılığında bu ülkeye yönelik ambargoların durdurulmasını içeriyor.
İran, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği içinde ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini" açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Batı ile yürütülen nükleer enerji müzakerelerinde yeni döneme girildiğini belirtmiş, "AB ile kitle imha silahlarının yok edilmesi konularını" görüşebileceklerini söylemişti.
Tahran yönetiminin, yeni dönemde kendi nükleer enerji faaliyetlerini müzakere etmekten çok Almanya dışındaki müzakereci ülkelerin sahip oldukları nükleer silahlar ile atom bombalarının imhasını gündeme getirmesi bekleniyor.