İran, Nükleer santraline yazın kavuşuyor

Putin, İran'ın Buşehr kentinde inşa edilen ülkenin ilk nükleer santralinin bu yaz faaliyete geçirilmesinin planlandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İran'ın Buşehr kentinde inşa edilen ülkenin ilk nükleer santralinin bu yaz faaliyete geçirilmesinin planlandığını söyledi.

Putin, Rusya'nın Volgodonsk kentinde ülkenin nükleer uzmanlarıyla toplantıda yaptığı konuşmada, "İran'ın Buşehr nükleer santralindeki ilk reaktör bu yaz ayında faaliyete geçirilecek" diye konuştu.

Rusya 1995 yılında İran ile Buşehr nükleer santralini inşa etmek için 1 milyar dolarlık anlaşma imzalamış, ancak santralin faaliyete geçişi sürekli teknik gerekçeler yüzünden ertelenmişti. Analistler, Rusya'nın gecikmeyi İran'ın nükleer programı konusundaki inadını kırmak için baskı aracı olarak kullandığını savunuyorken, İranlı yetkililer de yaptıkları açıklamalarda, Moskova'nın nükleer santral inşaatını Batının baskısı yüzünden geciktirdiğini ileri sürmüştü.

Bu arada, bugün temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, Rusya'dan Tahran'ın nükleer silahlanma programı olmadığını ispatlayana kadar nükleer santrali faaliyete geçirmemesini isteyerek, "Eğer dünyanın güvenini yeniden kazanır veya uluslararası yaptırımlar yüzünden davranışını değiştirirlerse o zaman barışçıl, sivil nükleer güce sahip olabilirler" dedi.

İran'ın bu güvenceleri sağlayamaması halinde nükleer santralde ilerleme sağlanmasının "zamansız" olacağını ifade eden Clinton, "Çünkü İranlılara net bir mesaj göndermek istiyoruz" diye konuştu.

Lavrov da, aynı soru üzerine yaptığı açıklamada, Rusya'nın nükleer santrali faaliyete geçirme niyetinde olduğunu belirterek, "Tesis tamamlanacak ve şu anda teknolojik hazırlıkların son aşamasına geçtik. Bu tesis Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından yakın şekilde denetleniyor" ifadesini kullandı.

Sergey Lavrov, Buşehr nükleer tesisindeki hayati konunun İran'ın UAEK ile işbirliği yapması ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüğünü yerine getirmesi olduğunu vurguladı.