”İran, tüm ülkelerin izlemesi zorunlu olan kuralları ihlal ediyor”

ABD, Britanya, Almanya ve Fransa liderleri, İran'dan nükleer faaliyetlerini tümüyle açıklamasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PITTSBURG - ABD'nin Pittsburg şehrinde yapılan G-20 zirvesinin açılışında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, "İran, tüm ülkelerin izlemesi zorunlu olan kuralları ihlal ediyor" dedi.

ABD, Britanya, Almanya ve Fransa liderleri, İran'dan nükleer faaliyetlerini tümüyle açıklamasını istediler.

Obama, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan İran'ın nükleer tesisini soruşturmasını istedi. Obama, İran hükümetinin barışçıl niyetlerini eylemleriyle göstermesi gerektiğini, aksi halde uluslararası standartlar ve uluslararası hukuka göre sorumlu tutulacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de İran'ın yaptırımlara uyması için Aralık ayına kadar zamanı olduğunu hatırlatarak, "Bu, barış ve istikrar için gerekli" dedi.

Sarkozy, İran'ın nükleer yakıt üretimi için ikinci bir tesis inşa etmek ve bunu yıllarca dünyadan saklamaya çalışmak suretiyle BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ettiğini söyledi. Fransa lideri, bu yeni krizin tüm uluslararası camiayı tehdit ettiğini belirtti.

Merkel, 2. tesis hakkında endişeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel de İran'ın ikinci uranyum zenginleştirme tesisi konusunda endişeli olduğunu ve bu konuda Fransa, İngiltere ve ABD'nin endişelerini paylaştığını açıkladı.

Merkel, G-20 zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, "Almanya çok endişeli" ifadesini kullandı. Merkel, ayrıca İran'ın tüm bilgileri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile paylaşmasını istediklerini söyledi.

Britanya Başbakanı Gordon Brown da gizli nükleer yakıt tesisi inşaatıyla ilgili "İran'ın kandırmacasının" uluslararası toplumu kızdırdığını ve şok ettiğini söyledi.

Uluslararası toplumun, İran'ın BM kararlarına uyması ve tesisleri denetime açması konusunda sert bir çizgi izlemekten başka tercihi olmadığını belirten Brown, İran'ın nükleer amacına dair endişeli ülkelerin kararını pekiştirdiğini belirtti.