İran ve 5 artı 1 ülkeleri, nükleer müzakereleri ekimde

Celili ile Solana'nın bugünkü telefon görüşmesinden sonra müzakerelere başlama kararı aldıkları belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran ve BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerenin ekimde başlayacağı bildirildi.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın bugünkü telefon görüşmesinden sonra müzakerelere başlama kararı aldıkları belirtildi.

Celili, görüşmede, "İran'ın yeni öneri paketinin, dünyada barış, adalet ve kalkınma için iyi bir diyalog ortamı sunduğunu" belirtti.

Solana'nın ise İran'ın önerisinin çok yönlü olarak ele alınması için tarafların müzakerelere başlamasının gerekli olduğunu belirttiği kaydedildi.

Solana'nın, taraflar arasındaki müzakerelerin olumlu ve faydalı geçmesi temennisinde bulunduğu belirtildi.

Tahran yönetimi, dünyadaki son gelişmeler ve değişmeler dikkate alınarak güncelleştirilen yeni öneri paketini, 9 Ağustosta BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkelerine sunmuştu.

İran'ın önerisi, ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya'nın müzakere ve nükleer faaliyetlerin durdurulması talebine ilişkin öneri paketlerine cevap niteliği taşıyor.