İran, yeni nükleer önerisini açıklayacak

Said Celili, Batılı ülkelerle müzakerelere yeniden başlanmasını içeren önerilerinin yakın bir gelecekte açıklanacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'ın Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer enerji konularındaki baş müzakerecisi Said Celili, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili "yeni önerilerini" açıklayacaklarını söyledi.

Celili, nükleer enerji programları ve Batılı ülkelerle müzakerelere yeniden başlanmasını içeren önerilerinin yakın bir gelecekte açıklanacağını bildirdi.

Belli bir tarih vermeyen Celili, bir süre önceki açıklamasında da, "nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak dünya kamuoyunun endişelerini gidermeye ve bu konuda işbirliğine hazır olduklarını" kaydetmişti.

Celili, "güncelleştirilmiş önerilerinin uluslararası arenada adalet, kalkınma ve barışı sağlamaya yönelik olduğunu" belirtmişti.

Bu arada İran'ın nükleer enerji programını masaya yatıran BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleri, "müzakerelere başlanması çağrılarını" yineledi.

Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarında dün bir araya gelen bu ülkelerin temsilcileri, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) 28 Ağustostaki son İran raporunu da ele almıştı.

Toplantıdan, beklendiği gibi İran'a yönelik yeni yaptırım kararı çıkmazken, eylülün son haftasında yapılacak BM Genel Kurulu toplantısına kadar Tahran yönetiminden müzakere talebine olumlu cevap vermesi istenmişti.