İran, yeni nükleer tesislerini denetime açacak

İran, tesislerin BM tarafından denetlenmesi için bir takvim çizelgesi üzerinde çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, yeni nükleer tesislerin BM tarafından denetlenmesi için bir takvim çizelgesi üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin yeni nükleer tesislerde inceleme yapabileceklerini" söyledi.

Nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl ve enerji üretimine yönelik olduğunu yineleyen Salihi, tesislerin denetlenmesi için en kısa sürede UAEK'ya bilgi vereceklerini belirtti.

Salihi, yeni nükleer tesislerde sadece yüzde 5 oranında uranyum zenginleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Batılı ülkelerin, nükleer enerji programıyla ilgili tutumunu "siyasi" olarak değerlendiren Salihi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve UAEK yasaları uyarınca faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti.

"Nükleer enerji programlarının askeri amaç taşıdığı" iddialarını "yersiz endişe" diye niteleyen Salihi, "Nükleer silah üretmek, bulundurmak, kullanmak dini ve ahlaki değerlerimize karşı. Bundan daha açık ne söyleyebiliriz ki" ifadelerini kullandı.

İran, inşa aşamasındaki yeni nükleer tesislerin varlığıyla ilgili 21 Eylülde UAEK'ya bilgi verdiğini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerelere hazırlanan İran'ın, yeni nükleer tesis inşası bu ülkelerin "sert tepkisiyle" karşılaşmıştı.

Tahran yönetimi, "Batı'nın asılsız iddia ve suçlamalarının, perşembe günü yapılacak müzakereleri olumsuz etkileyeceği" uyarısında bulunmuştu.