İran'da 'anma toplantısı'na müdahale

Cumhurbaşkanlığı seçiminde çıkan olaylarda ölenleri anmak için toplananları polis dağıtmaya çalıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN - İran'da 12 Haziranda yapılan cumhurbaşkanı seçiminden sonra çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için toplananlara polis müdahale etti. Toplanan kalabalığa katılmak için mezarlığa giden muhalif lider Mir Hüseyin Musevi'nin geri dönmeye zorlandığı bildirildi.

İran'ın resmi yayın organı Press TV, ölümüyle seçim sonrası olayların sembolü olan Nida Aga Sultan'ın Tahran'daki Behesti Zehra mezarlığındaki kabri başında toplanan bin kadar muhalefet destekçisinin göz yaşartıcı bombayla dağıtılmaya çalışıldığını duyurdu.

Görgü tanıkları, onlarca polisin, başkent Tahran'daki Behesti Zehra mezarlığında olayların simgesi haline gelen Nida Aga Sultan ve diğer kurbanların mezarları başında toplanan yüzlerce kişiyi dağılmaları yönünde  uyardığını, ayrıca polisin mezarlığa gelen Musevi'yi de dönmeye zorladığını söylediler.

Polisin anma töreni için toplananlardan bazılarını gözaltına aldığı belirtilirken, ayrılmayanlara ise "sonuçlarına katlanacakları" uyarısında bulunduğu ifade edildi.

İranlı muhalif liderler yönetim yanlısı Devrim Muhafızlarının tehdidine karşı çıkmak için anma törenine katılacaklarını söylemişlerdi.

Musevi'nin internet sitesi Galamnews'ta, Mir Hüseyin Musevi ve diğer muhalif lider Mehdi Kerrubi'nin Nida Aga Sultan ve diğer kurbanları anmak için Behesti Zehra mezarlığına gideceği bildirilmişti.