İran'da oyların yeniden sayımına başlandı

Ülkede itiraz edilen son cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olarak oyların kısmi olarak yeniden sayımına bugün başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'da sonuçlarına itiraz edilen son cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olarak, oyların kısmi olarak yeniden sayımına bugün başlandığı bildirildi.

Resmi haber kaynaklarından Arapça yayın yapan El Alem televizyonu, kısmi sayımın başkent Tahran'ın 22 bölgesinde ve eyaletlerde yapıldığını belirtirken, resmi haber ajansı İRNA, kısmi sayıma Kürdistan eyaletinde başlandığını kaydetti.

Mehr haber ajansı ise Tahran'ın 40 km kadar batısındaki Kerec kentinde de üst düzey yerel yetkililerin gözetiminde kısmi sayımın başladığını bildirdi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi, oyların yüzde 10'unun kısmen yeniden sayılabileceğini açıklamış, sonuçlara itiraz eden reformcu adaylar Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi ise kısmı sayımın yetersiz olacağını belirterek, seçim sonuçlarının iptalini ve yeniden seçim yapılmasını istemişti.

Kısmi sayım sonuçlarının ilan edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmedi.

Ahmedinejad Nida olayının araştırılmasını istedi

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 12 haziranda yapılan seçimlerin sonucuna itiraz amacıyla düzenlenen gösterilerde Nida Ağasultan adlı genç kızın öldürülmesi olayının araştırılması talimatını verdi.

Ahmedinejad, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi'ye gönderdiği mektupta, Nida'nın 20 haziranda Tahran'daki bir sokakta şüpheli şekilde ateşli silahla öldürüldüğünü belirterek, konunun tüm yönleriyle araştırılmasını istedi.

''Nida'nın öldürülmesi olayının yabancı kitle iletişim araçları vasıtasıyla İran aleyhinde siyasi şantaj olarak kullanıldığını'' belirten Ahmedinejad, ''Yargı, olabildiğince ciddi bir şekilde Ağasultan'ın öldürülmesi olayını araştırsın. Sorumlular yakalanarak yargılansın ve sonuç halkın bilgisine sunulsun'' ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, Nida'nın öldürülmesini ''yürek yakıcı'' diye niteledi ve olaya ilişkin şüphenin ortadan kaldırılmasını istedi.

İran makamları, Nida'nın önceden planlanmış bir şekilde tahrikçiler tarafından gösterinin olduğu yerde değil de bir ara sokakta öldürüldüğünü belirtmişti.