İran'da reformcular oylarını artırdı

İran'da eş zamanlı düzenlenen Uzmanlar Meclisi ve parlamento seçimlerinde reformist ve ılımlılar başkent Tahran'da büyük bir zafer elde ederken ülke genelinde ise muhafazakarlar önde gidiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran'da cuma günü eş zamanlı düzenlenen ve muhafazakarlara karşı reformistler ve ılımlıların yarıştığı seçimlerde her üç grubun da kurmayları Tahran'dan aday oldu ancak seçime katılma oranının yüzde 62 olduğu İran'da başkent Tahran'da bu oran yüzde 50'lerde kaldı.

Seçimlere reformist ve ılımlılar "Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği" çatısı altında, İran Meclisi için Reformistler Koalisyonu Sözcüsü Muhammed Rıza Arif'in başı çektiği ortak "Ümit" listesiyle seçimlere katıldı. Bu listeden İran devrimi teorisyenlerinden Murtaza Mutahhari'nin oğlu olan ve Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin ilk değerlendirmesinde aday olma izni verilmeyen Ali Mutahhari de Arif'in ardından ikinci sırada meclise girdi. Arif'in 30 kişilik listesi Tahranlılardan tam destek aldı. Tahran'daki 30 sandalyeden otuzunu da reformistler kazanırken muhafazakarların önde gelen isimlerinin yer aldığı Tahran listesinden meclise giren olmadı.

Tahran Uzmanlar Meclisi seçimlerinde de reformist ve ılımlılar, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani'nin liderliğini yaptığı listeye oy verdiler. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Hükümeti'ni destekleyen bu birliğin ortak seçim faaliyetleriyle Rafsancani'nin 16 kişilik Tahran listesinden 15 kişi Uzmanlar Meclisine gitmeye hak kazandı.

Ülkedeki "aşırı muhafazakarların" Uzmanlar Meclisi'ndeki kurmaylarından Ayetullah Taki Misbah Yezdi ve Ayetullah Muhammed Yezdi ise meclise girecek yeterli oyu alamayarak Uzmanlar Meclisi dışında kaldı. 

Taşra sonuçları farklılık gösteriyor

Taşradan gelen sonuçlar ise başkentten farklılık gösteriyor. Akrabalık ve aşiret bağlarının oy vermeyi büyük oranda etkilediği taşrada muhafazakarların üstünlüğü görünüyor.

Kesin olmayan ve muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Fars Haber Ajansı'nın verdiği rakamlara göre, 150 muhafazakar, 95 reformist ve 45 bağımsız İran Meclisinde yer alacak.

Buna göre reformistlerin bir önceki meclise göre vekil sayısını arttırdığı gözleniyor ve önceki meclise oranla daha dengeli bir meclis oluşması bekleniyor. Asıl denge unsurunu ise kesin seçim sonuçlarının açıklanmasıyla bağımsızların belirleyeceği değerlendirmesinde bulunuluyor.