İran'daki su sorunu krize dönüşebilir
TAHRAN - İran’da sıcakların 40 derecenin üzerine çıkmasıyla su sorunu yeniden ülke gündenin en önemli konularından biri haline geldi. Eski Tarım Bakanı İsa Kelanteri, önlem alınmaması halinde İran’ın 30 yıl sonra "ruhlar ülkesi"ne dönüşeceği ve tamamen çölleşeceği uyarısında bulundu.
İranlı yetkililer vatandaşları suyu dikkatli kullanmaları ve israf etmemeleri konusunda uyarsa da uzmanlar bu önlemlerin yeterli olmadığı konusunda hem fikir. Başkent Tahran’da sıcaklığın 43 dereceye, kentin günlük su tüketiminin de 3 milyon 500 bin metreküpe ulaştığı belirtiliyor.
Ülkede geçtiğimiz hafta 25 milyar 700 milyon metreküp olarak açıklanan barajların doluluk oranının geçen yıla oranla daha iyimser bir tabloya işaret etmesine karşın, su sıkıntısının ülkeyi gelecekte büyük bir krize sokabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
İran eski Tarım Bakanı İsa Kelanteri, bir gazetede yayımlanan değerlendirmesinde yeraltı su kaynakları ve artan tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Gelecek nesiller için endişelendiğini belirten Kelanteri, “Su kaynaklarının tükenmesi ve ülkenin çölleşmesi Amerika ve İsrail’den daha tehlikeli. İran’ın gün geçtikçe çölleşmesi ve yaşanılamaz bir bölgeye dönüşmesi vatandaşların yaşamını tehlikeye sokuyor ancak kimse bunu önemsemiyor” eleştirisinde bulundu.
Mevcut durum iyileştirilmezse İran’ın 30 yıl sonra "ruhlar ülkesi"ne dönüşeceği ve tamamen çölleşeceği uyarısında bulunan Kelanteri, “Bu aşamadan sonra çölde yağış olsa bile yeraltı su yatakları kuruduğu için zemin seviyesinde kalan su buharlaşacak ve yağışın hiçbir yararı olmayacak. Şu anda İran’ın tüm doğal su kaynakları kurumuş durumda. Urumiye Gölü, Bahtegan, Teşk, Perişan, Kafter, Gavhuni, Hurul Azim, Hamun, Cazmuriyan; bunlardan geriye hiçbir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.
Durumun kriz halini aldığına ve yakın gelecekte vatandaşların yaşamını tehlikeye atacağına vurgu yapan Kelanteri, İran’da çöllerin gün geçtikçe hızlı bir şekilde büyüdüğüne işaret etti.
Kelanteri, krize neden olan sebeplerin başında, yatırım ve masraf yapmadan tarım üretimini arttırmak isteyenlerin yer altı su kaynaklarını sorumsuzca tüketmesinin geldiğini kaydederek, “25 yıl içinde Alborz’un güneyi ve Zagros’un doğusu yaşanılamaz bir hale gelecek ve halk göç etmek zorunda kalacak. 75 milyon İranlı’dan en az 45 milyonu yersiz kalabilir” iddiasında bulundu.