İran'dan AB ülkelerine ültimatom

İran, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerinden dolayı AB üyesi altı ülkenin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, rahatsızlığını iletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerinden dolayı AB üyesi altı ülkenin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, büyükelçilere İran'ın rahatsızlığını iletti.

Dışişleri Bakanlığı, ''seçim sonuçları ve sonrası süreçte müdahaleci açıklamalarda bulunan ülkelerin büyükelçilerine İran'ın rahatsızlığının iletildiğini'' bildirdi Bakanlık, İran'ın içişlerine karışmamalarının Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti büyükelçilerine bildirildiğini açıkladı. Bakanlık, İran'ın söz konusu ülke yetkililerinin açıklamalarını iç işlerine açıkça müdahale olarak değerlendirdiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini duyurdu. Büyükelçilerin de İran'ın itirazını en kısa sürede ülkelerine iletecekleri sözü verdiği kaydedildi.

Araştırma komisyonu kurulması önerildi

Bu arada, İran'da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına itiraz eden Mir Hüseyin Musevi'nin seçim komisyonu, halkın güvenini kazanan kişilerden oluşturulacak bir araştırma komisyonunun, seçimin sıhhatli yapılıp yapılmadığını araştırmasını istedi.

Diğer adaylardan Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai tarafından da desteklenen önerinin, Anayasayı Koruyucular Konseyine iletildiği belirtildi. Konsey'in, öneriyi bugün değerlendirmesi bekleniyor.

Olaylar dördüncü gününde

Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin sahiplenmediği olayların dördüncü gününde de bazı iş yerleri tahrip edildi, belediye otobüsleri ile özel araçlar ateşe verildi.

Olaylarda en az 8 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin yaralandığı resmi makamlarca teyit edilmişti.

Güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlarda olaylara karıştığı belirlenen, aralarında siyasilerin de olduğu 300'e yakın zanlının yakalandığı belirtilmişti.