İran'dan İsrail'e kınama

Tahran yönetimi, Mescid-i Aksa'ya girişe gün boyu izin vermeyen İsrail'i kınayarak, "bu tür girişimlerin tehlikeli sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, Mescid-i Aksa'ya girişe gün boyu izin vermeyen İsrail'i kınayarak, "bu tür girişimlerin tehlikeli sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist rejiminin Mescid-i Aksa’ya yaptığı saygısızlığı, Aksa’yı kapatma komplosunu ve bu kutsal mekanı koruyanlara yönelik polisin saldırılarını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Bu tür girişimlerin "tehlikeli sonuçlar doğuracağı" belirtilen açıklamada, İslam ülkeleri ve "bölgesel topluluklardan" İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine karşı sessiz kalmamaları istendi.

Aşırı sağcı bir hahama geçen cumartesi akşam saatlerinde Batı Kudüs'te silahlı saldırı düzenlenmişti. İsrail basını, vurulan kişinin haham Yehuda Glick olduğunu ve "aşırı sağcı" bir Yahudi örgütünün başkanlığını yaptığını yazmıştı. 

Olayın ardından İsrail, "ikinci bir emre kadar Mescid-i Aksa'nın tüm Müslümanlara kapatıldığını" açıklaması üzerine turist ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin gün boyunca Aksa'ya girişine izin verilmemişti. Böylece İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 tarihinden bu yana ilk kez Aksa'ya tamamen giriş yasağı getirilmişti.

İsrail yönetiminin, Mescid-i Aksa'nın bölünmesi için parlamentoda çalışmalar yaptığı, bu tür uygulamalarla Müslümanların nabzını ölçtüğü savunuluyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir