İran'ın nükleer planları görüşüldü

Toplantıya davet edilmeyen İran Washington'un, "gerçekleri saptırdığını" ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesiyle Almanya'dan oluşan 5+1 ve Arap ülkeleri, İran'ın nükleer planlarıyla ilgili olarak düzenli görüşmeler yapma konusunda anlaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, daimi 5 üye; ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın temsilcilerinin Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın diplomatlarıyla görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıya katılan herkesin İran'ın nükleer politikaları ve bölgesel hırslarından endişe duyduğunu dile getirdiğini belirtti.

Katılımcıların, BM Güvenlik Konseyi, daimi üyelerle Almanya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) İran'a karşı çabalarını desteklediğini de ifade eden Rice, İran konusunda danışmaların faydasına olan inanç temelinde görüşmelerin düzenli olarak devam etmesine karar verildiğini kaydetti.

İran toplantıya davet edilmedi

BM'nin New York'taki merkezinde yapılan toplantıya davet edilmeyen İran ise Washington'un, "İran'ın barışçı nükleer programı ve bölgedeki yapıcı rolüyle ilgili gerçekleri saptırdığını" bildirdi.

BM'deki toplantıyı eleştiren İran'ın BM'deki temsilciliğinden yapılan açıklamada, bölgesel istikrara tehdidin İran değil, "ABD'nin bölgeye karışması ve bıktıran bölücü politikaları" olduğu savunuldu.