İran'la ABD arasında nükleer müzakereleri başladı

İran'ın nükleer programına ilişkin, İran'la ABD arasındaki görüşmeler Cenevre'de başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Avrupa Birliği (AB) adına AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yardımcısı Helga Schmidt'in ilk bölümüne katıldığı görüşmelerde İran heyetine İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD heyetine ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns başkanlık yapıyor.

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran'ın nükleer programına ilişkin Viyana'da yürütülen müzakerelerin 16 Haziran'da yapılacak 5. turu öncesinde İran ve ABD aralarındaki anlaşmazlıkları çözmeye çalışıyor.

İran ile 5+1 ülkelerinin, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardıkları geçici anlaşmaya göre, tarafların 20 Temmuz 2014'e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşması gerekiyor.

Kasım ayındaki anlaşmada, İran'ın nükleer programının sınırlandırılmasına karşılık bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımlarda yumuşamaya gidilmişti. 

İran, uranyum zenginleştirme programının barışçıl yollardan enerji elde edilmesini hedeflediğini savunurken, batılı devletler ise İran'ın programla birlikte nükleer silah elde edebileceği düşüncesini dile getiriyor.

ABD ve İran, daha önce de İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler kapsamında pekçok ikili temas gerçekleştirmişti. Bugün gerçekleştirilen toplantının farkı ise, çerçevesi aynı olmakla birlikte nükleer anlaşmaya ilişkin iki ülkeyi ilgilendiren konuların ayrı bir toplantıda ele alınması.

Toplantının ilerleyen kısımlarında ABD ve İran'ın ikili görüşme yapması, toplantıların yarın da devam etmesi bekleniyor.