İran'da maliye bakanı görevden alındı

ABD'nin yeniden yaptırım uygulamaya başladığı İran ekonomisinde zor günler sürerken Parlamento, Ekonomi ve Maliye Bakanı Karbasian'ı 137'ye karşı 121 oy ile görevden aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Para birimi riyalin sert değer kaybettiği ve ekonominin bozulduğu İran'da parlamento, Ekonomi ve Maliye Bakanı Masud Karbasian'ı görevden aldı.

Riyal nisan ayından bu yana yarı yarıya değer kaybederken ülkede işsizlik yüksek seviyelerde. Tahran ile yaptığı nükleer anlaşmadan mayıs ayında çekilen ABD ise ağustos başında ülke ekonomisine yönelik yaptırımların bir bölümünü tekrar devreye aldı.

ABD'nin İran'ın döviz kaynağı olan petrol sektörüne yönelik yaptırımları ise kasım ayında devreye girecek. Yaptırımlar zaten zorluklar yaşayan İran ekonomisi üzerindeki baskıları daha da artırıyor.

İran devlet basınında yer alan haberlere göre parlamento Karbasian'ın görevden alınmasını dün 121'e karşı 137 oy ile onayladı.

Bakanın görevden alınması İran'ın üst düzey ekonomi yönetimindeki görev değişikliklerinin son halkasını oluşturuyor. Çalışma Bakanı parlamento tarafından ağustos başında, merkez bankası başkanı ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından geçen ay görevden alınmıştı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Tasnim haber ajansında yer alan habere göre, "(Amerika'nın) odağında İran ve iş ortaklarına karşı psikolojik savaş var" dedi. ISNA ajansının haberine göre Zarif, "Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinden bu yana Amerika hedeflerine ulaşabilmiş değil." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir