İrlanda, Apple'dan 13 milyar euro vergi almak zorunda kalacak!

İrlanda, AB kararı nedeniyle, istemese de Apple’dan 13 milyar euro vergi almak zorunda kalacak. AB, İrlanda'nın firmaya sağladığı vergi avantajlarının AB yönetmeliklerinde yeri olmadığını söyleyerek, Apple'ın bu ülkeye vergi borcunu ödemesi gerektiğine karar vermişti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrlanda'nın Apple'dan 13 milyar euro vergi almak zorunda kalacağı açıklandı.

Avrupa Birliği (AB) geçen yıl, Apple’ın İrlanda ile olan vergi anlaşmasının yasalara aykırı olduğu ve şirketin ülkeye büyük vergi borcu bulunduğu kararına varmıştı. 2016 yılında alınan karara uymayan İrlanda, vergi borcunun toplanmasını yavaşlattı bunun üzerine Avrupa Adalet Divanı'nda dava açıldı.

Avrupa Komisyonu 2016 yılında teknoloji devi Apple’ın İrlanda’ya rekor bir rakam olan 13 milyar euro vergi zararını ödemesi gerektiğini söylemişti. Komisyon yaptığı açıklamada, İrlanda’nın Apple’a sağladığı vergi kolaylıklarının AB yönetmeliği altında geçerli olmadığını ve Apple’ın İrlanda’ya ödediği verginin diğer teknoloji şirketlerine göre hayli düşük olduğunu belirtmişti.

Apple ile anlaşma sağlandı

İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, "Emanet sermayelerin prensipleri ve operasyonlarıyla ilgili Apple ile bir anlaşmaya vardık. Gelecek yılın ilk çeyreğinde verginin Apple’dan İrlanda hesaplarına gönderileceğini umut ediyoruz" dedi.

AB’ye erişim sağlamak isteyen çok uluslu şirketler için düşük vergi girişi sağlayarak şimdiki ekonomik başarısına ulaşan İrlanda hükümeti, vergilerin geri toplanmasının şirketlerin ülkeye olan ilgisini azaltacağından endişeleniyor.

İrlanda, Apple yüzünden AB'yle mahkemelik olduİrlanda, Apple yüzünden AB'yle mahkemelik oldu